Wpis z mikrobloga

@dongio: jaka gownoburza xdd przeciez to najzwyklejsze skrzyzowanie jakich w kazdym duzym miescie pelno. Praktycznie ZAWSZE na skrzyzowaniu sa znaki, ale przy dzialajacej sygnalizacji nie obowiazuja. Pojazd skrecajacy w lewo ustepuje jadacym z naprzeciwka, czyli auto pierwsze. Jak ktos twierdzi inaczej, to chyba cale zycie jezdzi po wiochach.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
poprawna odpowiedź (z książki) to autobus. Tak wiem, też się zdziwiłem.

@dongio: to miałoby sens tylko wtedy kiedy sygnalizacja by nie działała, miałem takie skrzyżowanie niedaleko domu kupę lat. Zmienili zasady bo było dużo wypadkow jak sygnalizacja nie działała
  • Odpowiedz
@decentralizacja: Niekoniecznie wtedy obowiązują ogólne zasady czyli prawa ręka.
Na małych skrzyżowaniach ze światłami, kiedy światła nie działają brak znaków może się sprawdzić.
Ale dla mądrych kierowców bo część debili bez świateł nagle nie umie pojechać.
Na dużych skrzyżowaniach ze światłami, które nagle nie działają tylko znaki, być 'może trzeba' konkretnie wskazać, że nie wiem ta droga z większą ilością pasów jest np. z pierwszeństwem.
Generalnie prawa ręka jest spoko ale wiekosc kierowców by tego nie ogarnęła stąd światła.
Co nie znaczy ze teoretycznie nie moglobybyć sygnalizacja a przed nią
  • Odpowiedz
  • 0
@tusk
Ja tam widzę ze volvo od początku jechało drogą z pierwszenstwem i wcale nie wyjezdzało z podporządkowanej...
  • Odpowiedz
@Piottix: Tylko kierunkowe światła są bezkolizyjne na kierunkowych za to nie można zwracać (chyba, że jest dodatkowa strzałka określającą zawracanie)
Chryste takie posty pokazują, że tu młodzież przed kursem na prawo jazdy siedzi.
Ci co mają prawo jazdy i twierdzą, że autobus ma pierwszeństwo proszę iść na kurs doszkalający bo k---a spowodujecie wypadek
  • Odpowiedz
Mnóstwo komentarzy i parę godzin po dyskusji, no ale po prostu muszę. Jeśli założymy, ze takie bezsensowne skrzyżowanie istnieje (a istnieją), to dopóki sygnalizacja świetlna jest włączona, obowiązuje tylko ona. Nie ma tak, ze skoro oba auta maja zielone, to dalej patrzymy na znaki. W tym przypadku pierwszeństwo ma osobówka, która jedzie prosto, a potem autobus może skręcać w lewo. Dopóki działa sygnalizacja świetlna, znaki nie istnieją. Dopiero w przypadku wyłączonej sygnalizacji,
  • Odpowiedz