Wpis z mikrobloga

• 2
Gdzie można wysłać alkoholika na odwyk? Bo albo stary umrze z alkoholu albo nas zabije albo można chociaż spróbować na jakiś odwyk zamknięty. Bo nie dostrzega problemu.

#alkoholizm #zdrowie #lekarz
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@izkYT: Wysłanie kogoś pod przymusem na odwyk to nie taka prosta sprawa. Potrzebny jest wyrok sądu, a w skrajnych przypadkach ubezwłasnowolnienie. Nie wiem jak dokładnie się to odbywa, najlepiej udaj się do poradni uzależnień, na pewno masz jakąś w pobliżu. Tam powiedzą Ci jakie masz możliwości i co można zrobić. Druga sprawa jest taka, że nie da się alkoholika wyleczyć na siłę. Jeśli sam nie widzi problemu i nie chce
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Hellvis właśnie problem w tym, że każdy ten problem lekceważył, a jak się wszyscy obudzili to jest już źle. Groźby, że się zabije, że zabije innych, że zamorduje, spali dom i wszystkich. To ewidentnie zaszło za daleko. Zastanawiam się nad policją, ale może być tak, że go od razu wypuszczą, bo nie mamy żadnej niebieskiej karty ani nic, i wtedy mogłoby go to zmotywować.

A to fakt, on tego problemu nie
  • Odpowiedz
@izkYT: Jeśli stwarza zagrożenie dla siebie lub innych to sąd może zmusić go do leczenia. Założenie niebieskiej karty to też nie jest jakaś skomplikowana sprawa. Jak będzie rozrabiał to ja na Twoim miejscu dzwoniłbym na policję, notatka z interwecji pomoże Ci w sądzie, jeśli się kiedyś zdecydujesz. A w wolnej chwili tak jak mówiłem, udaj się do poradni i tam Ci wszystko wytłumaczą krok po kroku, bo ja niestety nic
  • Odpowiedz
@izkYT: Tak jak pan @Hellvis powiedział. To się pięknie kwalifikuje na policje. Jako trzezwiejacy moge powiedziec ze alkoholicy to sa tylko mocni w gębie, nic se nie zrobi. To tylko choroba każe mu tak gadać bo jest emocjonalnie z wami związany. Zachęcam też odwiedzenie osrodka terapii uzależnień, gdzie za friko udzielą rad jak z takimi chorymi postępować
  • Odpowiedz