Wpis z mikrobloga

Jak to mówią rowerzysta rowerzyście rowerzystom ( ͡° ͜ʖ ͡°)

A oto mamy piękny przykład jak rowerzysta A omija pojazd który zatrzymał się bezpośrednio przed pasami w celu ustąpienia pierwszeństwa nielegalnie poruszającemu się rowerzyście B po przejściu dla pieszych.
#polskiedrogi #krakow #rower
alteron - Jak to mówią rowerzysta rowerzyście rowerzystom ( ͡° ͜ʖ ͡°)

A oto mamy p...
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@alteron: Zawsze widzę szok i niedowierzanie w oczach pieszego kiedy przepuszczam go na pasach jadąc rowerem. Poza tym infrastruktura rowerowa jest tak pojemieszana, że nawet jak znasz przepisy to się możesz pogubić. Nawet policja się gubi i potrafi przyczepić że nie jedziesz pasem dla rowerów, chociaż jest pod prąd.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 4
@alteron:
Omijanie pojazdu który zatrzymał się w celu ustąpienia pierwszeństwa pieszych (tutaj akurat jest to rowerzysta) - 500 zł, jak policjant będzie w dobrym humorze. W przeciwnym wypadku wniosek do sądu.
Przejazd pojazdem innym niż silnikowym wzdłuż przejścia dla pieszych - 100 zł (ale jak byłby to rower elektryczny, to 250 do 500 zł).

W drugim filmiku.
Za jazdę pod prąd jest do 500 zł, nie ważne czy samochodem, rowerem,
  • Odpowiedz
@alteron:

Omijanie pojazdu który zatrzymał się w celu ustąpienia pierwszeństwa pieszych (tutaj akurat jest to rowerzysta)

Rowerzysta to nie pieszy i nie ma go być na przejściu, a jeżeli tam jest to on ponosi odpowiedzialność za taki przejazd i konsekwencje wypadku. Absolutnie nie stanę po stronie tego dzbana, który nawet nie zadał sobie trudu zwolnienia, rozejrzenia się i dopiero ominięcia samochodu. Do szewskiej pasji doprowadzają mnie kurierzy dwóch powszechnie znanych
  • Odpowiedz
@obszarnik: Muszę sobie kupić kamerę na rower i pokazać ile kierowców wyprzedza mnie jak jade rowerem na Pasach. Ostatnio mnie autobus strąbił, bo kobietę przepuszczałem.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@alteron: aż zacznie montować kompilacje, jak kierowcy wyprzedzają na przejściu dla pieszych.

A dwa to lekka różnica gdy wyprzedza na przejściu rowerzysta auto. Gdy robi to auto prędkość i skutki są zawsze znaczniej gorsze. Choć oczywiście obydwa przypadki tępić należy
  • Odpowiedz
@galonim: Ja również mam nadzieję że ty nie prowadzisz pojazdów. Rower jest POJAZDEM (nie pieszym) nie ma prawa się poruszać po pasach, chyba że prowadzony przez PIESZEGO. Jeżeli ktoś wpada na pasy jadąc tym rowerem ze znaczną prędkością to wina leży po jego stronie. To tak jakby obwiniać maszynistę że sprasował samochód na niestrzeżonym przejeździe kolejowym bo przecież samochód był tam pierwszy...

Po drugie primo:
Link1 Jasno mówi o wypadku gdy rowerzysta
  • Odpowiedz
@Aciapek link pierwszy

W razie, gdy rowerzysta został potrącony na przejściu dla pieszych bądź nie posiadał potrzebnego oświetlenia w porze nocnej stosuje się tzw. przyczynienie. Odszkodowanie zostanie mu przyznane, jednakże w znacznie niższej części niż gdyby rowerzysta nie popełnił uchybienia.

Przyczynienie a nie w pełni konsekwencje wypadku
  • Odpowiedz
Omijanie pojazdu który zatrzymał się w celu ustąpienia pierwszeństwa pieszych (tutaj akurat jest to rowerzysta) - 500 zł, jak policjant będzie w dobrym humorze.

@pcela: Ciekawe, czy jakikolwiek rowerzysta został za to kiedykolwiek w Polsce ukarany. Mnie dokładnie tak jeden debil z plecakiem uber eats stuknął na przejściu koło Barbakanu. Cymbał ominął busa który mnie puszczał.
  • Odpowiedz