Wpis z mikrobloga

@WykopToKolkoWzajemnejAdoracji: przejrzyj sobie różne języki programowania i wybierz taki, który wyda Ci się najbardziej pasujący. Najpopularniejsze to Java, C++, C#. Jak już się zdecydujesz to znajdziesz pierdyliard różnych poradników w stylu "jak zacząć".
  • Odpowiedz
@WykopToKolkoWzajemnejAdoracji: każdy z wymienionych. ;) Nie wiem, spróbuj może Javy (przydatna do urządzeń mobilnych itp), chociaż ja jakoś bardziej lubię pochodne C.

BTW: po pierwszych kilku "lekcjach" zorientujesz się jak daleka droga przed Tobą. :P
  • Odpowiedz
@WykopToKolkoWzajemnejAdoracji: @rss: A tak na serio: Trochę mnie dziwi, że zawsze na takie pytanie pada odpowiedź: naucz się programować. Powinno być jeszcze naucz się robić rysować, robić concept arty, modelować, animować, projektować poziomy, pisać sceniarusz itd. (jeśli chcesz sam wszystko zrobić).

A poza tym - żeby stworzyć grę nie musisz umieć programować, jeśli znajdziesz współpracownika, który to potrafi. A Ty możesz się zająć choćby projektowanie rozgrywki czy czymkolwiek
  • Odpowiedz
@namthar: po prostu z założenia się wychodzi, że na start koleś chce zrobić jakąś gierkę indie itp. Jeśli natomiast dasz mu do ręki cały engine i każesz zrobić nowego FarCry to po prostu się pogubi. Poza tym i tak będzie musiał uczyć się różnych języków skryptowych, a programowanie pomoże mu się do tego przygotować.

A poza tym - żeby stworzyć grę nie musisz umieć programować, jeśli znajdziesz współpracownika, który to
  • Odpowiedz
@namthar: umiem w miare rysować i robić concept arty w programach graficznych. Miałem taki tablet do rysowania i w szopie rysowałem, całkiem przyzwoicie, obawiam się, że jednak tworzenie modeli 3d się różni od zwykłego projektowania i szkicowania. Mam fabułę (to jest szczelanka) i pomysł na rozgrywkę. Chcę to jakoś przelać na program.
  • Odpowiedz