Aktywne Wpisy

thorgoth +504
Moja siostra jest tłumaczem przysięgłym polsko-norweskim i norwesko-polskim.
Zarabia godnie i niedawno się przeprowadziła na takie lepsiejsze przedmieście Oslo.
Przyszły sąsiadki. Bardzo miłe i kulturalne, przedstawiły się, przyniosły ciasto. Urocza rozmowa o niczym, przyjazne uśmiechy.
I prośba do mojej siostry aby usunęła swoje polskie nazwisko ze skrzynki pocztowej.
Bo obniża prestiż okolicy.
Zarabia godnie i niedawno się przeprowadziła na takie lepsiejsze przedmieście Oslo.
Przyszły sąsiadki. Bardzo miłe i kulturalne, przedstawiły się, przyniosły ciasto. Urocza rozmowa o niczym, przyjazne uśmiechy.
I prośba do mojej siostry aby usunęła swoje polskie nazwisko ze skrzynki pocztowej.
Bo obniża prestiż okolicy.

fhgd +86
Czy Bitcoin służy do czegoś więcej niż marnowania surowców naturalnych i kupowania narkotyków przez internet?
#gielda
#gielda

Wzrost płac oraz wzrost inflacji przez lata na jednym wykresie, czyli dlaczego podawanie samej inflacji bez uwzględnienia wzrostu funduszu płac to #manipulacja
#ekonomia #gospodarka #inflacja
Inflacja to tylko jedna zmienna, której nie można analizować w oderwaniu od wzrostu realnej siły nabywczej, a ta rosła szybciej niż inflacja.
@imateapot: dodrukowali po 2008, bo widzę wzrost inflacji?
Choć imho większy wpływ miała na to ówczesna struktura import/eksport (więcej importowaliśmy) połączona z obniżeniem wartości złotówki.
Obecnie mamy rekordowe nadwyżki handlowe na obrotach bieżących, a obniżenie wartości złotówki ma na celu walkę z potencjalnym bezrobociem. Bardzo fajnie ten mechanizm, na przykładzie okresu międzywojennego został