Wpis z mikrobloga

@patool: W pełni zgoda. Ale mentalność społeczna wpływa na decyzje polityczne.

Pacyfizm to jest praprzyczyna tego, że UE jest militarnie bezzębna, armie nie są zintegrowane w ramach struktur unijnych, i jest niezdolna (UE jak całość jak i samodzielne kraje) do projekcji siły nawet blisko własnych granic.
Po to się płaci podatki na nowoczesną, zawodową armię, żeby miała potencjał odstraszania i po to się płąci fachowcom z MSZ żeby pilnowali sojuszy i relacji w Europie, żeby wojny nie było a jeśli już to przy użyciu wojska zawodowego.

Przynajmniej w teorii bo Polacy wybrali pisowców, żeby dbali o ich bezpieczeństwo xd

@patool: sugerujesz że jakakolwiek armia nie uwzględnia poboru przy planach obrony kraju? sugerujesz że w 1939 nie było
Przede wszystkim Szwedzi mają o co walczyć. Jeśli kraj jest dobrze zarządzany i istnieje spora szansa że potencjalny agresor tu zrobi burdel a i uciekać nie specjalnie jest gdzie bo lepszych krajów po prostu nie ma to walka za ojczyznę zaczyna wynikać z własnego egoistycznego interesu a nie z "honoru, patriotyzmu, wielkich rzeczy" czy innych podobnych.

@Assailant: Buhahahahahhaha. Czyli w Niemczech, Francji i UK jest burdel wielokrotnie większy niż w Polsce.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@ediz4: nie wiem czy jesteś za młody, czy po prostu tak głupi, ale mogę ci tylko powiedzieć, że to twoje trochę to jest równo 8 lat (w przypadku Czech).
@czeskiNetoperek na wojnie giną i cierpią cywile, umierają niemowlaki z glodu , zimna i chorób, szpitale pełne rannych są wysadzane, ludzie w swoich domach giną od bomb a kobiety są gwałcone. Walka za polityków to głupota ale walka w obronie słabszych i bezbronnych to co innego tak działa społeczeństwo. Gdy będziemy mieć czeczeńskich najemników na ulicach swojego miasta nie damy rady obronić swoich domów i rodzin w pojedynkę.
@ediz4: Oczywiście. Niech najlepiej wszyscy mają takie podejście z mojego punktu cywilizowane, to i wojen nie będzie. Brak chętnych do walki = zero walk. Co takiemu kowalskiemu jednemu i drugiemu przychodzi z tego, że jego państwo zdobyło terytoria innego ? Okrągłe NIC. Im szybciej to ludzie zrozumieją, tym szybciej nie będzie tych #!$%@?łych wojen. Na nich zyskuje tylko ten, kto ma w tym interes a rachunek płacą wszyscy. Czy to hajsem