Wpis z mikrobloga

Witam drogie Mirki i Mirabelki ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Myślę nad routerem, budżetowym, tak do 250 zł. Zależy mi głównie na QoS, które będzie na poziomie w tym sensie, że do jakiegoś IP w sieci lokalnej lub MAC mogę ustawić maksymalny wysył np. 1024kb/s, mniej więcej tak, jak było to w starych Tp-Link'ach tutaj bandwidth control > rules list > add new. Te niektóre Tp-Link'i są upośledzone, bo można ustawić, np. 65% łącza, 20% i 15% jako ostatni priorytet, następnie nadaje takie "priorytety" nadaje się urządzeniom, a suma "%" z priotytetów to musi być 100%, w niektórych było jeszcze śmieszniej bo można ustawić limit na cały router, czyli rozwliać każdemu w sieci łącze ( ͡° ʖ̯ ͡°). Szukałem czegoś, ale ciężko w tym budżecie, ale ciężko. Widziałem, że Asusy mają ciekawe QoS, ale są droższe.
Główne cechy:
-QoS taki dobry,
-wincyj ramu,
-dobry zasięg, bo obecny nie sięga dalej niż 2m, gdy sygnał przejdzie już przez ścianę o grubości 30cm.
To co szukałem:
Xiaomi ( ͡º ͜ʖ͡º)
Tp-Link ( ͡° ʖ̯ ͡°)
PrzykładQoS (bandwidth control > rules list > add new) ( ͡ ͜ʖ ͡)
Jeśli ktoś posiada taki lub podobny Xiaomi, jak wyżej to czy można poprosić o screen z zakładki QoS? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#router #siecikomputerowe #sieci #xiaomi #tplink #qos
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@proktodestruktor: Mikrotik HAP AC2 mieści się w budżecie, sam mam takiego i jestem mega zadowolony ( ͡° ͜ʖ ͡°) Sieć potem można rozbudowywać o kolejne sprzęty też od Mikrotika, robić sobie dodatkowe AP itd, sterować wszystkim Capsmanem, działa to bardzo fajnie, ale na początek trzeba się trochę pouczyć bo ich RouterOS rożni się się od komercyjnego zarządzania routerami typu Asus czy TpLink ;)
  • Odpowiedz
  • 0
@BooB w routerOS śmigałem już to wiem, ale jak z zasięgiem WiFi? Bo rozbudowa nie będzie infrastruktury sieci, jest to tylko router dla rodziców do domu, ale QoS jest jednak potrzebny. Aktualnie posiadamy jest TP-Link WR740ND V4 i bardzo słabo jest z wifi.
  • Odpowiedz
@proktodestruktor: ja z wifi jestem bardzo zadowolony, hap pomimo braku anten zewnętrznych radzi sobie bardzo dobrze i wypada u mnie (stary, poniemiecki budynek) tak samo jak routery z antenami zewnętrznymi i to w dużo większym budżecie (trochę tego sprzętu przetestowałem). Ciężko mi powiedzieć jak będzie zachowywał się u Ciebie, bo do samego zasięgu trzeba uwzględniać sporo czynników które tam panują, u mnie jest zaleta taka że dookoła nie mam żadnej
  • Odpowiedz
też nie posiadam nic wokół, domek na wsi, co najwyżej mikrofalówka, ale to tylko podczas pracy, jeśli tak mówisz to chyba wiem co wybrać ( ͡° ͜ʖ ͡°), dzięki bardzo za radę i czas na napisanie jej :)
  • Odpowiedz