Aktywne Wpisy

PokemonowyRambo +423
Młoda się zapytała, dlaczego chmury podczas zachodu słońca są czerwone. Zrobiliśmy eksperyment.
Wziąłem słoik, nalałem wody, włączyłem latarkę i postawiłem coś białego, a następnie zacząłem kropić mlekiem i mieszając obserwowaliśmy jak zmienia się światło przechodzące na kartce postawionej za słoikiem. Faktycznie osiągnęliśmy pomarańczowe światło przechodzące.
Potem wyjaśniłem, że w powietrzu jest kurz, który zmienia światło podobnie jak mleko dolane do wody.
Jeszcze
Wziąłem słoik, nalałem wody, włączyłem latarkę i postawiłem coś białego, a następnie zacząłem kropić mlekiem i mieszając obserwowaliśmy jak zmienia się światło przechodzące na kartce postawionej za słoikiem. Faktycznie osiągnęliśmy pomarańczowe światło przechodzące.
Potem wyjaśniłem, że w powietrzu jest kurz, który zmienia światło podobnie jak mleko dolane do wody.
Jeszcze

Guminator +132
źródło: animation (29)
Pobierz

to the moon
#gielda #tesla #elonmusk
źródło: comment_1618612862mjSu6j7BcpKPVzKXmEqF8d.jpg
PobierzTzn sam wykres jest dziwny bo 50% akurat na środku świadczy o tym że numery zostały wyssane z palca (no bo jaka szansa że ich symulacja wypluła z siebie krzywą podobną do krzywej Gaussa która akurat zupełnym przypadkiem ma szczyt na poziomie równiótkich 50%? No ale może ja czegoś nie rozumiem)
Ale zera po obu stronach są ok, nietypowe przedstawienie danych ale w sumie fajnie
Więc w sumie
Ta symulacja to generalnie symulacja pewnego modelu poprzez losowanie danych wejściowych - robimy to kilka tysięcy razy i notujemy sobie co nam wyszło
Spoko do skomplikowanych zjawisk fizycznych które ocierają się o chaos
@goferoo: Jedno i drugie jest ze sobą jak najbardziej powiązane :)
@goferoo: i serio nie jesteś w stanie z tego wykresu odczytać na pierwszy rzut oka co autor chciał przekazać?
autor chciał przekazać: pompujcie akcje w które weszliśmy xD
@goferoo: To jakieś twoje konfabulacje, masz choć jedną przesłankę żeby uznać że to Excel? No nie, założyłbym się że to po prostu namalowany przez grafika wykres na podstawie danych wykutych z jakiegoś skryptu w Pythonie.
Ewentualnie CEO namalowała na kartce papieru jak ma wyglądać wykres i ktoś to
@positive_mental_attitude: porównanie market cap z PKB nie ma sensu. PKB to miarą produkcji ("przychód"), market cap wartości.
Nikt nie wie ile są warte Stany Zjednoczone ale jedno jest pewne - duuużo więcej niż roczne PKB, wartość stanów to mniej więcej krocząca suma PKB z poprzednich 250 lat minus to co zostało zniszczone plus to co kraj ma potencjał zbudować w następne 20 lat.
źródło: comment_1618647628JUvtdDy2RnJSUVL5mJW70r.jpg
Pobierz@goferoo: chyba zwariowałeś twierdząc że jestem kultystą Tesli i Ark. Na podstawie jakich przesłanek tak sądzisz?
źródło: comment_1618647764Lwjuxhc2e0TkEkQT3ecpmT.jpg
Pobierz@goferoo: A mea culpa nie zauważyłem że podlinkowałeś model :)
Dzięki, w sumie mnie interesowało jak im wyszły liczby takie a nie inne