Note that autonomous driving pushes the distribution of our expected price targets up significantly, as shown below. The first chart represents the likely distribution of all possible price targets from our Monte Carlo analysis.
Tzn sam wykres jest dziwny bo 50% akurat na środku świadczy o tym że numery zostały wyssane z palca (no bo jaka szansa że ich symulacja wypluła z siebie krzywą podobną do krzywej Gaussa która akurat zupełnym przypadkiem ma szczyt na poziomie równiótkich 50%? No ale może ja czegoś nie rozumiem)
Ale zera po obu stronach są ok, nietypowe przedstawienie danych ale w sumie fajnie pokazuje
@goferoo: a w sumie biorąc pod uwagę że na krzywej dzwonkowej prawdopodobieństwo to zakres (powiedzmy pole powierzchni pod powierzchnią funkcji) to można by tak dobrać szerokość zakresu w którym próbkujemy żeby na środku było idealne 50%. Tylko wtedy wynikowa kwota powinna być zakresem ale może tak było? Wyszło im. np. że z p=0.5 kwota to będzie $2800-$3200 i sobie uśrednili żeby wykres był bardziej przystępny dla laika?
@goferoo: natomiast nie zapominajmy że samo "symulacja Monte Carlo" to branżowy dowcip (co zrobić jak nie umiesz zamodelować zjawiska? Wylosuj dane i powiedz zarządowi że to symulacja Monte Carlo ( ͡°͜ʖ͡°))
Ta symulacja to generalnie symulacja pewnego modelu poprzez losowanie danych wejściowych - robimy to kilka tysięcy razy i notujemy sobie co nam wyszło
Spoko do skomplikowanych zjawisk fizycznych które ocierają się o chaos i
@gatineau: Nietypowe i błędne (lub zakrawające na manipulację) przedstawienie danych. Wykres jest formą wizualizowania danych, która ma jasne, zrozumiałe dla wszystkich zasady, tak, że odbiorca z wystarczającym kapitałem wiedzy jest w stanie coś z niego odczytać na pierwszy rzut oka. Ta rycina to jest de facto odwrócona dystrybuanta jakieś rozkładu - skrajnie nietypowe i bezsensowne przedstawienie.
Ja nawet domyślam się dlaczego wyszedł im taki a nie inny kształt tej dystrybuanty -
@goferoo: Ja nie potrafię takich symulacji robić, ale zastanawia mnie jak to wyliczyli, że Tesla osiągnie większy market cap niż PKB stanów zjednoczonych kiedy będą już te robo taxi.
@goferoo: To jakieś twoje konfabulacje, masz choć jedną przesłankę żeby uznać że to Excel? No nie, założyłbym się że to po prostu namalowany przez grafika wykres na podstawie danych wykutych z jakiegoś skryptu w Pythonie.
Ewentualnie CEO namalowała na kartce papieru jak ma wyglądać wykres i ktoś to ostylował
autor chciał przekazać: pompujcie akcje w które weszliśmy xD
@positive_mental_attitude: porównanie market cap z PKB nie ma sensu. PKB to miarą produkcji ("przychód"), market cap wartości.
Nikt nie wie ile są warte Stany Zjednoczone ale jedno jest pewne - duuużo więcej niż roczne PKB, wartość stanów to mniej więcej krocząca suma PKB z poprzednich 250 lat minus to co zostało zniszczone plus to co kraj ma potencjał zbudować w następne 20 lat. Lekko
@gatineau: mozemy się zakładać, ten wykres jest na podstawie modelu wyceny który ci wysłałem, żadne moje konfabulacje. Jak to jest, ze kultysci tesli i ark tracą zdolność do czytania ze zrozumieniem xD
Wykopki wrzucają sukcesy Ukraińców a Gon70 wrzuca sukcesy Rosjan i o to cała afera. To mogą być wrzucane sukcesy tylko jednej strony? Co to za obiektywizm? #wojna #ukraina
to the moon
#gielda #tesla #elonmusk
Tzn sam wykres jest dziwny bo 50% akurat na środku świadczy o tym że numery zostały wyssane z palca (no bo jaka szansa że ich symulacja wypluła z siebie krzywą podobną do krzywej Gaussa która akurat zupełnym przypadkiem ma szczyt na poziomie równiótkich 50%? No ale może ja czegoś nie rozumiem)
Ale zera po obu stronach są ok, nietypowe przedstawienie danych ale w sumie fajnie pokazuje
Więc w sumie to
Ta symulacja to generalnie symulacja pewnego modelu poprzez losowanie danych wejściowych - robimy to kilka tysięcy razy i notujemy sobie co nam wyszło
Spoko do skomplikowanych zjawisk fizycznych które ocierają się o chaos i
Ja nawet domyślam się dlaczego wyszedł im taki a nie inny kształt tej dystrybuanty -
@goferoo: Jedno i drugie jest ze sobą jak najbardziej powiązane :)
@goferoo: i serio nie jesteś w stanie z tego wykresu odczytać na pierwszy rzut oka co autor chciał przekazać?
autor chciał przekazać: pompujcie akcje w które weszliśmy xD
@goferoo: To jakieś twoje konfabulacje, masz choć jedną przesłankę żeby uznać że to Excel? No nie, założyłbym się że to po prostu namalowany przez grafika wykres na podstawie danych wykutych z jakiegoś skryptu w Pythonie.
Ewentualnie CEO namalowała na kartce papieru jak ma wyglądać wykres i ktoś to ostylował
@goferoo: otóż to. Więc
@positive_mental_attitude: porównanie market cap z PKB nie ma sensu. PKB to miarą produkcji ("przychód"), market cap wartości.
Nikt nie wie ile są warte Stany Zjednoczone ale jedno jest pewne - duuużo więcej niż roczne PKB, wartość stanów to mniej więcej krocząca suma PKB z poprzednich 250 lat minus to co zostało zniszczone plus to co kraj ma potencjał zbudować w następne 20 lat. Lekko
@goferoo: chyba zwariowałeś twierdząc że jestem kultystą Tesli i Ark. Na podstawie jakich przesłanek tak sądzisz?
@goferoo: A mea culpa nie zauważyłem że podlinkowałeś model :)
Dzięki, w sumie mnie interesowało jak im wyszły liczby takie a nie inne