Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@Blaise155: @Mirkosoft: jaki koncentrat :D wykładasz pełną blachę pomidorów, przekrojonych na pół, posypujesz ziołami prowansalskimi, solą i pieprze polewasz oliwą i octem winnym- to na 40-60 min do piekarnika, wszystko z blachy do blendera. To wrzucasz do bulionu i zaciągasz śmietaną. Wychodzi zajebista :)
@Blaise155 po zblendowaniu przepuść cała zupę przez sitko wlewając do niego np. jedną lub dwie chochle i rozcieraj chochlą lub łyżka aby "przeszła" przez siatkę, pestki pomidora zostaną na sitku a zupa będzie miała o wiele lepszą konsystencję kremu.
Przesmażyć z różnymi przyprawami czy sam taki koncentrat?


@Blaise155: Nie ma potrzeby dodawania przypraw, masz już przyprawiony rosół.
Ugotuj porządny rosół, przefiltruj. Na dużą, nie teflonową patelnię wrzuć masło, następnie koncentrat, przesmaż ciągle mieszając aż poczujesz intensywny aromat - i część koncentratu Ci się delikatnie przypali i przywrze do dna patelni (to dobrze, nazywa się to fond), wlej na patelnię trochę rosołu i drewnianą łyżką zeskrob fond. Przelej całość do garnka
@arinkao: Oczywiście posiada, nawet wiecej. Też te wszystkie iteracje jak np Worcestershire. Pasta z krewetek, sos ostrygowy, kombu, sos sojowy trochę też i generalnie morskie rzeczy ponieważ w glonach i wodorostach jest sporo. Grzyby i ekstrakty z grzybów w tym także z drożdży - np. płatki drożdżowe też mają sporo MSG dlatego są używane jako wzmacniacz smaku. Sery - zwłaszcza te długo dojrzewające. Mięso naturalnie też zawiera trochę, ale tworzy się