Wpis z mikrobloga

Hej.
Pytanie poważne, żadna zarzutka w ramach akcji #stepujacybudowlaniec :)
Mam stare, poniemieckie, 100+ letnie schody prowadzące na strych. Czy są jakieś sposoby ich ogólnego wzmocnienia? Co sprawdzić, jakie obserwacje poczynić, gdzie w takich starych schodach mogą być potencjalne problemy?
Chciałbym się przygotować zanim wezwę stolarza do ich oceny.

Przez długie lata były użytkowane może raz w tygodniu, teraz jednak użytkowane są codziennie i obawiam się powoli, czy ich wiek nie da o sobie znać wkrótce.
Mam dobry, w mojej amatorskiej ocenie, dostęp zarówno od góry jak i dołu. W komentarzach zdjęcie od dołu.

Będę wdzięczny.

#stolarstwo #schody #budownictwo #renowacja #drewno
trypson_tryptaminka - Hej.
Pytanie poważne, żadna zarzutka w ramach akcji #stepujacyb...

źródło: comment_161833456570SB1BD4HSmMgLuZakCwp3.jpg

Pobierz
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@volver021 kwestia tego czy moje wymagają naprawy, tego nie wiem. Różnica 5k też do mnie przemawia. Rozumiem, że to nie jest coś na czym się powinno oszczędzać, jednak to schody na strych, mają być użyteczne i niezawodne. Jeżeli mogę to osiągnąć poprzez renowacje to czemu nie. Chyba, że gdzieś mi coś ucieka.
  • Odpowiedz
@paranoid18: Mam szczerą nadzieję :) Kwestia jest jednak taka, że moja różowa w swojej pracowni prowadzi również zajęcia z ceramiki, ma sporo gości (ale w granicach dopuszczalnych podczas pandemii ( ͡° ͜ʖ ͡°) ). Nie chciałbym, aby jakieś dziecko wpadło piętro niżej.
Jestem świadomy, że najprawdopodobniej "panikuję", ale lepiej nosić jak prosić.
  • Odpowiedz
@trypson_tryptaminka: Tak, właśnie te długie. Tzn. ja też tam stolarzem zawodowo nie jestem, ale jeśli coś w takich schodach może być poważnego, to właśnie to bym obstawia, no i ewentualnie jakieś uszkodzenie przez robale, kołatki to są te co robią maleńkie dziurki i lubią drewno stojące w wilgoci, ale nie w suchych i ciepłych miejscach.
  • Odpowiedz