Wpis z mikrobloga

Hejka, budował się ktoś z wykopków na przestrzeni ostatnich miesięcy? Wiem, ze teraz wszystko bardzo szybko drożeje, ale chciałem się dowiedzieć ile jest realnego kosztu samych materiałów bez robocizny dla domu parterowego 100-110M^2. Chodzi mi o stan SSZ (dachówki raczej klasyczne- ceramika) może być tez porównanie sso do ssz.
#budownictwo #budujzwykopem
  • 27
ale chciałem się dowiedzieć ile jest realnego kosztu samych materiałów bez robocizny dla domu parterowego 100-110M^2

...

dachówki raczej klasyczne- ceramika)

@xcinek1337: pytasz o koszt materiałów na budowę bardzo małego domu co sugeruje, że kasą nie możesz swobodnie dysponować ale chcesz mieć dach pokryty najdroższym materiałem xD
@xcinek1337: Wszystko zależy od użytych materiałów - ja buduję bardziej klasyczny dom i wydałem na SSZ 250k, a vis-a-vis mnie buduje się gabarytowo taki sam budynek znajomej, ale okna wielkie i prawie same HST i za stolarkę już wyjdzie 100k prawie. Pokaż jakiś rzut i założenia projektowe
110m to bardzo mały dom? Nie mam rodziny wiec po co mam ogrzewać więcej powietrza?( ͡º ͜ʖ͡º)

@xcinek1337: tak, to jest bardzo mała powierzchnia na dom. Mieszkanie 110m2 jest duże ale dom jest mały.
Jak się martwisz o koszty ogrzewania to może sobie odpuść od razu?
Można zrobić wszędzie podłogówkę i w pomieszczeniach mało używanych obniżyć temperaturę jeszcze bardziej.
Ja bym robił minimum 140m2 dla dwóch
@xcinek1337: każdy projekt jest inny. Jeden za 150 tys zrobi ssz a inny za tyle będzie miał okna - bo takie ma przewidziane w projekcie. To samo z dachem, możesz go mieć, powiedzmy w okolicy 120-130m a możesz mieć drugie tyle bo w projekcie masz jakieś cudaczne zadaszenie nad tarasem itp. Do tego jeszcze dochodzi adaptacja do konkretnej działki - bo działka to np. torfowisko i masz wymianę gruntu. Ciężki temat,
@xcinek1337 2 kuzynów się buduję, jeden parterówkę system drewno-wełna, dachówka płaska cersmiczna itd 190m2 z garażem ssz przeszło 500k. Drugi tradycyjny piętrowy budynek z "suporeksa" w literę T podobny metraż blachodachowka, dużo zrobione samemu ssz ok 200k więc rozstrzał jest spory. Ja planuje budowę, jest nas 2 i żeby mieć wszystkie uzyteczne pomieszczenia i chociaż 3 sypialnie to potrzebny jest dom 140m minimum.
@xcinek1337 działka 29x33m ale trochę się odsunę płotem od drogi to wyjdzie kwadrat o boku 29. Chce oddzielić strefę prywatną (sypialnie na górze) od gościnnej, więc piętro. Mieszkam tak teraz i jest to wygodne rozwiązanie. Projekt coś ala malinówki 7 z tego co żona mówiła, później jej dopytam.
@xcinek1337: Ja bym nie przyjmował z góry aż 2k/m, dużo zależy od projektu, użytych materiałów i regionu, może wyjść znacznie mniej. U mnie 160m dom z poddaszem użytkowym SSZ sam materiał to ok 150k. Wychodzi mniej niż 1k/m. A też mam ceramikę na dachu i 1 okno HST. Najlepiej wejdź na jakieś grupy FB z projektem, który Ci się podoba i czytaj ile ludzie zapłacili.
@xcinek1337 budowa zaczęta w lipcu zeszłego roku, SSZ skończony w październiku. 270m² po podłogach, silikat, dach dwuspadowy. Bez stolarki okiennej i drzwiowej sama robocizna wyszła 110k. Z materiałem ok. 280-290k. Stolarka to rzecz bardzo zróżnicowana, więc nawet nie podaję ceny.
110m to bardzo mały dom? Nie mam rodziny wiec po co mam ogrzewać więcej powietrza?( ͡º ͜ʖ͡º)

@xcinek1337: nie sluchaj @ksiak xD dla niego 330m2 to dopiero normalny dom

tak, to jest bardzo mała powierzchnia na dom.

@ksiak: A Ty dalej swoje xD to juz sie robi nudne

Mieszkanie 110m2 jest duże ale dom jest mały.

@ksiak: what? a czym to sie rozni? xD
@ksiak wedle potrzeb :) Nieduży, ale dla dwóch osób wystarczający. 50m na salon z kuchnią, 10m na łazienkę, 15m na sypialnię, 10m na pokój/biuro, 5m na garderobę, 6m na kotłownię, 5m wiatrołapu. Do tego kawałek korytarza.

I +/- jest 110m², nie widzę problemu skoro komuś odpowiada.