Wpis z mikrobloga

Mam pytanie co do spisu powszechnego: zalogowałem się do spisu za pomocą profilu zaufanego. Po podaniu moich danych tj. imienia, nazwiska, peselu itd. była część dotycząca mieszkania w którym mieszkam, a następnie musiałem zadeklarować domowników. Zgodnie z prawdą wpisałem tam, mamę, tatę i brata (ich podstawowe dane, imiona, nazwiska, pesele itd.), po czym dla każdego z nich pojawiła się możliwość wypełnienia "kwestionariusza osobistego" - tego gdzie są m.in. pytania dotyczące wyznania, wykształcenia itd. Zawołałem ich wszystkich (mamę, tatę, brata) po kolei do komputera, każdy wpisał dane do swojego kwestionariusza, ja wypełniłem swój, po czym zatwierdziłem i wysłałem formularz. I niby wszystko spoko. Tylko teraz jest taka sprawa: jak tata zalogował się swoim profilem zaufanym do spisu, to wygląda na to, jakby musiał jeszcze raz wszystko wypełnić, zadeklarować domowników, każdy z domowników wypełnić formularz itd... Moim zdaniem powinna pokazać się jakaś informacja, coś w stylu "dane osoby o tym numerze pesel zostały już wpisane". Dochodząc do sedna: czy w moim przypadku (czterech domowników) trzeba cztery razy wypełnić to samo, logując się za każdym razem przez kogoś innego? Jak nie będziecie wiedzieli, to jutro zadzwonię na infolinię i spróbuję się dowiedzieć, chętnych mogę zawołać.

#spispowszechny #gus #kiciochpyta #pytanie
Pobierz
źródło: comment_1617308297j346cqV7RSiOKESiO82ZJl.jpg
  • 176
jest tam pytanie o aktywność seksualną?

@konsul543: nie ma, to co ktoś ci tam wrzucił to żart prima aprilissowy niebezpiecznik.pl ale widzę że ludzie nie łapią i już krąży wszędzie jako prawda objawiona xD
@Strus: "Tak czy siak, najbezpieczniej jest spis olać biorąc pod uwagę "jakość" obecnego rządu. Gdyby nie wykop to bym nawet nie wiedział, że ten spis się odbywa ( ͡° ͜ʖ ͡°) "

+1
ja wyslalem zapytanie do gus bo spis nie dziala, czekam na odpowiedź, po zalogowaniu profilem zaufanym nie wczytuje moich danych podstawowych, jak imie, nazwisko, pesel, itd
@Jasiu780: ... i jak w tym kraju ma być dobrze, skoro wystarczy postawić byle gówno ankietę w internecie a ameby podadzą w niej wszystkie swoje dane łącznie z krzywizną #!$%@?&ów wyrażoną w radianach... ( _)

@RobertKowalski: dosłownie każdy cywilizowany kraj na świecie robi spisy powszechne co 10 lat, a w wielu tych krajach (USA, UK) katalog pytań jest o wiele szerszy niż w Polsce
Człowiek myślał że o jak miło, 2021 rok - w końcu są jakieś systemy informatyczne w tym kraju, siada, dochodzi do momentu gdzie ma dodać domowników a tu zonk - trzeba podać PESELe xD. No to dobra, ściga wszystkich o PESELE i drugie imiona, a tu kolejny zonk, bo jak ich dodał to trzeba za nich uzupełnić kwestionariusz xD

Do tego ten komunikat, że od momentu logowania masz 14 dni na wypełnienie
@dzangyl: Wydaje się możliwość logowania pesel+ nazwisko rodowe matki jest w porządku. CO w tym złego? Znasz czyjś pesel i jednocześnie nazwisko rodowe jego matki? W wielu bankach na infoliniach jest identyczna weryfikacja jakoś nie słyszałem żeby klienci narzekali.
@Chinaski: nie, nie jest. PESEL jest informacją jawną, nie ma większego problemu żeby go zdobyć np. dla osób publicznych, a nazwisko rodowe matki to sobie na wikipedii sprawdzisz i cyk loguję się jako Jarosław Kaczyński xD Z punktu widzenia bezpieczeństwa, takiej możliwości być nie powinno - powinno być tylko i wyłącznie logowanie przez profil zaufany.
@maddox84: Przeciez to z kim mieszkasz to jest pojecie wzgledne, dzis mieszkasz, jutro nie mieszkasz pojutrze znow mieszkasz, tak samo jak i inni domownicy, co mam napisac jesli srednio pol miesiaca mieszkam u dziewczyny a drugie pol ona mieszka u mnie ?