Wpis z mikrobloga

@Wychwalany: No tak, niemniej należy poinformować w ciągu 14 dni o odstąpieniu.
A wysłanie "zwrotne" przesyłki również ma jakiś termin. Nie wiem czy jest w ustawie, niemniej np. cyfrowy polsat daje na zwrot przesyłki 30 dni(od otrzymania informacji o odstąpieniu).
  • Odpowiedz
@widmo82: w większości przypadków możesz odstąpić od umowy w ciągu 14 dni od otrzymania przedmiotu (a w przypadku świadczenia usługi – od daty zawarcia umowy). Aby to zrobić, poinformuj sprzedającego o odstąpieniu przez zakładkę Kupione lub mailowo.
  • Odpowiedz
@allegro_pl: prosze doprecyzować na podstawie podanej konkretnej daty tj. odebranie przedmiotu przez kupującego: 19.03 ktory dzień jest ostatni w ktorym należy nadać przesyłkę. Mówimy tutaj o zakupach w ramach regulaminu SMART. os. prywatna wyraziła zgodę na zwrot od osoby prywatnej w terminie 14dni. Jak je liczmy?
  • Odpowiedz
w ramach transakcji SMART na allegro, minimalny okres na zwrot to 14dni - od ktorego dnia liczone?

@widmo82: 14 dni na zgłoszenie zwrotu, czyli na odstapienie. Gdy zgłosisz zwrot dostajesz kod ktory jest wazny bodajze kolejne 14 dni, czyli tak jak ustawa przewiduje.

przykładowo, ostatnio zwrot zgłosiłem pt., 19 mar, 12:13, a kod Ważny jest do 02.04.2021 23:59
  • Odpowiedz
@Wychwalany: kod jest wazny 30dni. Pytam @allegro_pl jak oni to liczą wg jakiegoś regulaminu bo ja nie doszperałem sie tego. Ustawa nie przewiduje zwrotu przy zakupie pomiedzy osobami prywatnymi tzn. nie obliguje terminami strony.
Czesto masz duzo cennych wiadomosci do przekazania, ale tym razem mieszasz :P
  • Odpowiedz
@Wychwalany:
znalazłem mało precyzyjną informacje. Chodzi mi o to, ze teoretyczynie kupujący moze zgłosić odstapienie od umowy w 14tym dniu od zakupu a następnie po otrzymaniu kodu nadania zwrotnego przez paczkomat, jego waznosc jest az 30dni. I sa cwaniaki co chca odesłac towar po 44dniach

https://allegro.pl/pomoc/dla-kupujacych/zasady-zwrotow-i-reklamacji/jak-odstapic-od-zakupu-i-odeslac-paczke-do-sprzedajacego-0KBxXWGo0u6#kiedy-moge-zwrocic-paczke-
  • Odpowiedz
jego waznosc jest az 30dni.

@widmo82: wkleiłem Ci daty ile są ważne kody gdy ja odstępuje. Jeśli sprzedawca ustawił możliwość zwrotu do 30 dni to może te kody mają dłuższą datę, ale tego nie potwierdzę.

zwrotu przy zakupie pomiedzy osobami prywatnymi

@widmo82: w tym wypadku nie ma zwrotu z powodu odstapienia od umowy bez podania przyczyny. Zwrot moze byc z powodu reklamacji (rękojmia). Allegro pozostawia opcje zwrotu w
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Wychwalany: jak coś kupiłem i w opisie było że zwrot darmowy w 14dni to kod generowany od inpostu miał waznosc 30dni. Jeśli sprzedający zaznaczył że przyjmuje zwroty (warunek smart) a nie przyjmuje tego zwrotu to allegro w żaden sposób nie reaguje? Np wykluczenie ze SMARTa skoro nie realizuje zobowiązań tego programu.
  • Odpowiedz
  • 0
@allegro_pl czyli kupujący zgłasza u Was zwrot i od tego momentu sprzedający ma 14 na oddanie kasy? I w tych 14 dniach kupujący ma odesłać, kurier dostarczyć, sprzedający uznać zwrot za zasadny (lub nie, co wtedy?) i księgowa na przelew?
  • Odpowiedz