Wpis z mikrobloga

Poradźcie odnośnie rozmowy kwalifikacyjnej.

Jak dobrze odpowiedzieć na pytanie o konflikt interesów.
W stylu: jaką decyzję podejmiesz w sytuacji gdy ona będzie niekorzystna dla którejś ze stron? Chodzi o branże gdzie mocno dba się o klienta. A decyzja na jego korzyść będzie ze stratą dla firmy a w drugą stronę będzie niekorzystna dla klienta.
Tak na logikę to należałoby przemyślec konsekwencje obu decyzji i zastanowic sie czy ta niekorzystna dla klienta może przyniesc inne niekorzystne skutki. I tak samo przemyslec czy ta strata dla firmy bedzie tylko jednorazowa.

Ale moze jest jakis „schemat” rekrutera?

#rozmowakwalifikacyjna #rekrutacja #hr
  • 42
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@jahcekomunalne: na ogólne pytanie bezpiecznie odpowiada się schematem działania ( ͡° ͜ʖ ͡°) Nie zawsze też trzeba odpowiadać wprost, można wskazać rozwiązania alternatywne czy wręcz niedopuszczenie do zaistnienia sytuacji.
Twój przykład z niepełnosprawnym dzieciakiem w knajpie ma kilka potencjalnych rozwiązań, ale można te , np. zapytać rodzica przed usadzeniem czy będą bardziej komfortowo się czuli w miejscu nieco ustronnym. Prowadzisz ich wtedy na bok sali i
  • Odpowiedz
@jadalny_kasztan: Wspominasz o pytaniach bezpiecznych. Wnioskuję, że musi być podział na pytania bezpieczne i niebezpieczne. Jakąś literaturę poleciłbyś. Na wykopie może i prościej spytać ale temat mnie zaciekawił. Ja jestem typem osoby, która jak się w ciś wdrąża to w ramch możliwości na maksa. Chętnie bym coś pocztała ale nie wiem co googlac. Konflikt interesów z definicji okazał się nie tym o czym myślałam.
Jaka jest definicja tego przykładu?
  • Odpowiedz
@jahcekomunalne: nie, nie. Chodziło mi o bezpieczne odpowiedzi :D Chociaż wyobrażam sobie, że taki podział na pytania bezpieczne i niebezpieczne (w jakiejś formie) może istnieć.

Nie polecę Ci konkretnej literatury bo ja czytam raczej artykuły naukowe czy rozdziały z publikacji a nie całe pozycje
Generalnie, jeżeli jarają Cię takie tematy to masz miks z psychologii, zarządzania, socjologii i marketingu.

https://scholar.google.pl/ zacznij tutaj albo na wiki (tam bym patrzył na źródła)
  • Odpowiedz
@jadalny_kasztan: Hallo hallo - to ty napisałeś: pytania bezpieczne. XD
Ale bez stresu - ogarniam:)
Tematy mnie nie jarają ale wyznaję zasadę „język wroga trzeba znać” i staram się przygotowywać do potencjalnych rozmów.
A na moje oko zeby dobrze się przygotować to fajnie wiedzieć czego druga strona wymaga i wbić się z odpowiedziami w ich cele. Jakby się uparł to podchodzi to pod psychologie i stosowanie jakichś tanich chwytów, które
  • Odpowiedz
@jadalny_kasztan: Duzo tych rozmów nie zaliczyłam w życiu bo jakąś tam stabilizację mam. Ale raz zaliczyłam taką dwuetapową, z zadaniami w grupie, scenki rodzajowe itp.
No i akurat u tego potencjalnego pracodawcy było to ok.
Gorzej jak taki janusz z dostępem do netu poczyta o procesach rekrutacyjnych a co gorsze wdroży je.
  • Odpowiedz
@jahcekomunalne: Gdzie ty aplikujesz na kuriera dhl czy inne popychadło? Odpowiedz że wyrównasz klientowi i firmie ze swoich a potem padnij plackiem i przepraszaj, takie pytania sie zadaje żeby sprawdzić czy ktoś jest odpowiednio głupi
  • Odpowiedz
@jadalny_kasztan: Proste teraz będą. Mam jutro rozmowe kwalifikacyjną. Mam niby porady coucha z GUP ale pech - telefonu nie odbiera.
Jak im nie chamsko powiedzieć, że nie interesuje mnie współpraca na miesiąc? Że interesuje mnie rozwój, że jak szukają kogoś kto poklepie, zrobi to ja tak nie chce? W ogóle to bym najchętniej taką selekcje robiła już podczas tej rozmowy umawiającej na spotkania kwalifikacyjne.

Ja nie mam wielkiego doświadczenia na to co
  • Odpowiedz