Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Mireczki czy ktoś mógłby mi powiedzieć w jaki sposób mam się rozliczyć z #us #urzadskarbowy w sytuacji, w której od 2020 mam już 27 lat, pracuję na umowie zlecenie, nie prowadzę DG i od lutego zacząłem bawić się w odsprzedaż pewnych urządzeń elektronicznych. Problem polega na tym, że kilka dni temu zobaczyłem, że na tej odsprzedaży przekroczyłem nieco ponad pół miliona obrotu i zacząłem zastanawiać się czy aby na pewno takie coś rozlicza się raz do roku. Byłbym również wdzięczny za informację jakie papiery powinienem złożyć do US oraz jaki będzie od tego podatek.

#ksiegowosc #finanse #finanseirachunkowosc #fir #podatki #podatek #prawo #pytanie

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #6054c1362f2b84000aacc41b
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: Precypitat
Doceń mój czas włożony w projekt i przekaż darowiznę
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

nie prowadzę DG i od lutego zacząłem bawić się w odsprzedaż pewnych urządzeń elektronicznych. Problem polega na tym, że kilka dni temu zobaczyłem, że na tej odsprzedaży przekroczyłem nieco ponad pół miliona obrotu

@AnonimoweMirkoWyznania: xD bez rejestracji działalności to sobie możesz obracać połowa minimalnej krajowej xD ćwicz przysiady i chodzenie w pasiaku xD
  • Odpowiedz
OP: @dziecielinapala: @domsky: Zapomniałem dodać, że nie wystawiam sam żadnych faktur/rachunków, a do zakupu dołączam jedynie fakturę z elektromarketu (gwarancja). I nie mówimy tu o ciągłej, zorganizowanej sprzedaży - w przeciągu kilku dni może okazać się, że całe przedsięwzięcie jest już nieopłacalne. Poza tym handluję tylko dwoma przedmiotami.

Ten komentarz został dodany przez osobę dodającą wpis (OP)
Zaakceptował: LeVentLeCri
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: Jest tu wiele niewiadomych, ale US raczej może poczekać 3-4 lata i wtedy upomną się o przedstawienie dokumentacji przychodu. Wtedy będziesz w czarnej D. Są pewne wyjątki w takim handlu, ale jeśli nabyłeś nowe przedmioty i jako takie zbyłeś przed upływem 6 miesięcy, to przy tym obrocie powinieneś mieć działalność. Poczytaj w necie na ten temat, umów się do doradcy.
  • Odpowiedz
OP: @Shajo: Wypłaty z Allegro, musiałem wysłać im skan DO w celach weryfikacji, tak samo operatorzy płatności się o to upomnieli. Faktury są na mnie lub na członków rodziny, natomiast adres jest ten sam. Brak NIPu. No właśnie będę musiał to zrobić, bo nie ma opcji, żeby to nie wyszło na jaw...

@domsky: Bywało nawet tak, że towar był sprzedany jeszcze przed jego zakupem.

Ten komentarz został
  • Odpowiedz
@Shajo: Jest pewnie tak, że OP kupił wzmacniacz+głośniki w elektromarkecie, sklep wystawił fakturę imienną. OP sprzedał towar + zarobił coś na montażu. Faktury sklep wykaże w JPK i US będzie wiedział co i jak. Jak OP wykaże w PIT sprzedaż to US ma gotowca. Dobrze mówię?
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: No to jest tak - jak poszło to na allegro, to zostało Ci mało czasu na załatwienie sprawy. US się za niedługo może sam odezwać do Ciebie, a to będzie już po ptokach. Lepiej zadziałaj sam i mimo, że może to być kosztowna lekcja, czego nie życzę, to uda się to w miarę zakończyć.
Nie wiem co i jak, nie dopytuję, ale jeżeli kupowałeś też na inne osoby, to
  • Odpowiedz
@domsky: OP ma faktury na siebie, a nie na firmę, więc nie odliczy od nich VAT, jednocześnie możliwe, że już od pierwszej sprzedaży miał obowiązek rejestracji i zapłaty VAT. Więc na początek do zapłaty jest VAT od każdej sprzedaży (czyli 93.000 złotych od pół miliona sprzedaży + odsetki), dodatkowo nie płacił ZUS, PIT, nie rejestrował sprzedaży na kasie fiskalnej, nie składał deklaracji itd. itp.
temat dla doradcy podatkowego i nie
  • Odpowiedz