Aktywne Wpisy

Szeretlek +243
Chciałem się tylko pochwalić szafką z miejscem na drukarkę mojego pomysłu bo mi się podoba. Może komuś innemu także. Drukarka używana sporadycznie raz na tydzień. Wkurzało mnie że jest tak na widoku i że przez większą część tygodnia się kurzy. Pod nią miejsce na trzy zestawy kartek a4. Reszta to normalne szuflady. Bałagan dookoła bo jeszcze szuflady niezagospodarowane.
#chwalesie
#meble
#chwalesie
#meble
źródło: temp_file6099340699821887373
Pobierz
mtnhardcore2 +3
Z tymi małolatami to na prawdę trzeba konkretnie od razu, a nie że człowiek próbuje na siłę wymyślać jakieś tematy i chce być delikatny :d ona 19, ja 27
#tinder
#tinder
źródło: temp_file2858833983199486332
Pobierz

Ile osób, tyle opinii.
#rower #szosa #gravel
Nie głową, tylko konkretnie tą częścią głowy, którą chroni typowy kask, czyli w zasadzie jej czubkiem.
@brass: twarzy nie chroni, zwłaszcza dolnej partii. Pozostałe fragmenty głowy są chronione. Chyba, że masz na myśli głowę odciętą od tułowia.
Nie są. Typowy kask rowerowy nie chroni: czoła, nosa, policzków, brody, podbródka/krtani, ucha, skroni, potylicy i karku. Tylko szyja w zasadzie nie jest częścią głowy.
Może przy uderzeniu w coś płaskiego pod określonym kątem ma szansę ochronić skroń albo czubek czoła, ale nie przy uderzeniach (w tak reklamowane przez wszystkich fanów kasków) barierki, krawężniki czy kamienie.
@brass: ziom… ja miałem wypadki kiedy uderzyłem głową o coś twardego (jeden z powodów, dla których jeżdżę w kasku). Nie czubkiem głowy.
Piszę teraz, więc ¯\_(ツ)_/¯
Gratuluję. Czyli zaszedł ten przypadek:
Ale oznacza on, że masz kompletnie nieprawidłowe odruchy przy padaniu, bo wymagałby wychylenia głowy w stronę upadku zamiast jej chowania/uchylania.
Asfalt na czoło przyjąłem (jeszcze się odbiłem). Tydzień w szpitalu na obserwacji.
Upadałem setki razy: z roweru, z nart, z wysokości, na śliskim, na schodach, ze schodów i jeden jedyny raz kiedy cokolwiek dotknąłem częścią głowy to trochę sobie obtarłem brodę. RAZ.
Jeśli krawężnik był poziomo to żeby ochronił cię kask musiałbyś wychylić głowę w kierunku uderzenia.
Jeśli takie masz odruchy to żaden kask cię nie ochroni prędzej czy później.
@brass: staram się wyrabiać odruchy pomagające nie spaść z rowerka, zostaje niewiele czasu na odruchy podczas spadania z rowerka (╭☞σ ͜ʖσ)╭☞
Jedne i drugie odruchy można trenować w domu i bez rowerka.
Komentarz usunięty przez autora
@wogx:
Zawadzanie kaskiem i jego pękanie jest podawane jako główny dowód na skuteczność kasków.
Jeśli z kaskiem zawadzasz, a bez kasku nie to po co ci
źródło: comment_1616016071c0qmrkvDWt5Hx8cv7BU5rm.jpg
PobierzNo to faktycznie nie masz pojęcia o
To badanie nie ma sensu.
To jest porównanie rowerzystów, którzy mieli kask i mieli wypadek, do kompletnie innych rowerzystów którzy nie mieli kasku i mieli kompletnie inny wypadek. Jedyne co jest zbieżne, to że najpewniej obie grupy nie mają pojęcia o padaniu, bo doszło do urazu głowy.
To badanie prawdopodobnie zlecone przez producentów kasków, które ma potwierdzić jakie to kaski są potrzebne. I jak widać, działa! Bo pelikany łykają.