@nunczako: reacta odrzuciłem, bo jak już jakiś JS to bym se we Vue napisał, kiedyś już cośtam w nim robiłem. Ostatnią rzeczą, jakiej mi trzeba to nauka nowego frameworka js
@push3k-pro: ej nie wiedziałem, że w tym apki webowe można robić. Ale jak tak patrzę na sam język i środowisko, to chyba za blisko javy to leży jak dla mnie.
@ssauczo_pauczo: ja mam od roku apke na web we Flutter. Są pewne problemy nadal nie rozwiązane - brak scrollbara - dodawanie osobno dla myszy hoover i obsługa scrolla - brak SEO i słaby page speed Trzeba uważac czy pakiety których używasz działają i na Web i na mobile, ale już coraz mniej. Pewne pakiety były osobne dla Web i Mobile. Ja mam Web first a mobile mam na osobnym branchu
@ssauczo_pauczo: no dobra ale vue native to nowe , mało sprawdzone rozwiązanie a react native jest często używane i sprawdzone. Poza tym jeżeli rozważasz Kotlin i Spring Boot to znaczy że nie bardzo chyba rozumiesz o czym piszesz
@zibizz1: czyli nie tak pięknie? Echchhx @nunczako: kotlina odrzuciłem po 5 minutach researchu, ale na pierwszy rzut oka nie wiem, czemu takie głupie jest rozważanie tego. Chyba w tym apki mobilne piszą nie? I nie mam na myśli vue native, ale vue pod ionic
@ssauczo_pauczo: no to pisz w dart/flutter. Problemy zaczną się kiedy będziesz chciał wykorzystać jakieś natywne interfejsy przeglądarki typu canvas, websokety, svg, webrtc, history api.. trochę tego jest.
@ssauczo_pauczo: czasami lepiej napisać dwie osobne aplikacje. Ja np jestem sceptyczny w stosunku do "responsywnego interfejsu użytkownika" bo to często sprowadza się do upychania dwóch czy trzech interfejsów użytkownika w jednym kodzie
@ssauczo_pauczo: Daj specyfikację projektu to wtedy można określić, inaczej to wróżenie z fusów. Narzędzie trzeba dobrać pod projekt. No jednej funkcjonalnosci nie uzyskasz i już trzeba dobrać coś innego ;-)
To tak jak ludzie pytają czy WordPress jest ok. Jest. Ale nie ma sensu na nim stawiać wizytówek które są aktualizowane raz na rok albo rzadziej.
@ssauczo_pauczo: idąc za radami kolegów wyżej jeśli już byś się zdecydował na PWA to na sam koniec i tak jest możliwość wrzucenia tego do Google Play (jeśli np. klient bardzo by chciał) za pomocą specjalnego wrappera - poczytaj o TWA (Trusted Web Activities) - dosyć świeża i ciekawa sprawa
@ssauczo_pauczo: ja osobiście mocno polecam ionica. Co prawda korzystam z Angularem, a nie Vue, ale śmigamy na tym produkcyjnie na Android/iOS i Web i mogę tylko polecić
@push3k-pro: ej nie wiedziałem, że w tym apki webowe można robić. Ale jak tak patrzę na sam język i środowisko, to chyba za blisko javy to leży jak dla mnie.
- brak scrollbara
- dodawanie osobno dla myszy hoover i obsługa scrolla
- brak SEO i słaby page speed
Trzeba uważac czy pakiety których używasz działają i na Web i na mobile, ale już coraz mniej. Pewne pakiety były osobne dla Web i Mobile. Ja mam Web first a mobile mam na osobnym branchu
@nunczako: kotlina odrzuciłem po 5 minutach researchu, ale na pierwszy rzut oka nie wiem, czemu takie głupie jest rozważanie tego. Chyba w tym apki mobilne piszą nie?
I nie mam na myśli vue native, ale vue pod ionic
@ssauczo_pauczo: no to pisz w dart/flutter. Problemy zaczną się kiedy będziesz chciał wykorzystać jakieś natywne interfejsy przeglądarki typu canvas, websokety, svg, webrtc, history api.. trochę tego jest.
To tak jak ludzie pytają czy WordPress jest ok. Jest. Ale nie ma sensu na nim stawiać wizytówek które są aktualizowane raz na rok albo rzadziej.
@epi: @Krall: w sumie to o tym nie pomyślałem, może się okazać, że będzie to dla mnie najlepsze rozwiązanie :)