Wpis z mikrobloga

Chciałbym nawiązać do wpisu pewnego stulejarza @kleopatrixx , który trafił w gorące, a mianowicie wysłał on rzekome zawiadomienie do prokuratury o popełnieniu przestępstwa przez użytkowniczkę @Amishia , opierające się na tym, że udziela ona pomocy przy popełnieniu przestępstwa. W temacie pojawiły się następujące zarzuty z art. 18 kk ustęp 3 - pomocnictwo, a przytoczyła to użytkowniczka @alma_ , która rzekomo jest doświadczonym prawnikiem (xD).

Spieszę od razu z wyjaśnieniem droga pani, że gdyby była pani doświadczonym prawnikiem to wiedziałaby pani, że informacje udzielane przez @Amishia dotyczą instytucji, w których wykonuje się zabiegi całkowicie legalnie, a to jest zgodne z prawem polskim, gdyż nie znajdują się one na terenie Polski. Jeżeli podam tutaj adresy coffeeshopów w Holandii gdzie można kupić trawkę, nie będzie to w świetle polskiego prawa jego łamaniem.

Mam za sobą tego typu precedens, gdyż cztery lata temu doniesiono na mnie, że na jednym z forów internetowych udostępniam adresy wyżej wymienionych sklepów z używkami i jakiś katolicki dzban naprawdę zawiadomił o tym prokuraturę, uzyskując moje dane adresowe od admina forum. Sprawa jednak została umorzona, ponieważ nie ma w takich przypadkach mowy o pomocnictwie i zastosowaniu art. 18 kk.

@gnt_1 @ciemnienie @Fako również powielają bzdury o jakimkolwiek pomocnictwie. Mam nadzieję, że @Amishia dalej będzie kontynuować zamieszczanie przydatnych kobietom informacji, bo jedyny prokurator jakiego tamten dzieciak zawiadomił to słynna dziura w dupie.

#prawo #konfederacja #bekazprawakow #bekazkonfederacji #bekazkatoli #aborcja
  • 154
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
@Olsea: Nie wnikałem już dalej w to dlaczego udostępniono moje dane. Chociaż to był mój błąd.

@moVe: Oczywiście, mam je w domu Polsce. Teraz ze względu na covid nie ma mnie w Polsce. Mam też umorzenie sprawy z tytułu udostępniania plików torrent.
  • Odpowiedz
"Krytyka jest uzasadniona, gdyż nakłanianie lub pomocnictwo do aborcji niezgodnej z ustawą jest przestępstwem sui generis, a nie udziałem w aborcji. Nakłanianie lub pomocnictwo, które popełnione jest na terenie stosowania ustawy polskiej, ocenia się według polskiej ustawy i jeżeli aborcja jest niezgodna z polską ustawą, to nakłanianie do niej lub udzielenie pomocy realizuje znamiona czynu zabronionego z art. 152 § 2 bez względu na to, czy sama aborcja dokonana została na terenie
  • Odpowiedz
A tak poważnie: obśmialiście tutaj wpisy koleżanki @ alma (nie będę wołał ponownie bo i po co). Tylko mi nie jest do śmiechu. Po pobieżnym googlowaniu dowiedziałem się, że już jest lub wkrótce zostanie ona tym wymarzonym prokuratorem czy sędzią. I na podstawie dumań wielce szanownego profesora będzie ona niebawem wsadzać wasze koleżanki, siostry, dziewczyny za kratki. A jak im pomożecie, to was razem z nimi.
  • Odpowiedz
  • 1
@norivtoset Widzę, że kolega dalej idzie w zaparte i nie widzi różnicy gdy przyczyną przerwania ciąży jest zarodek/płód sam w sobie i wtedy on jest celem a kiedy tym powodem są nieprawidłowości w ciąży, które mogą doprowadzić do śmierci kobiety i wtedy przyczyną aborcji są nieprawidłowości w ciąży a skutkiem śmierć zarodka/płodu.
  • Odpowiedz
  • 1
@norivtoset Rozważ taki przypadek: Masz psa chorego na nieuleczalną chorobę, przez którą cierpi. Możesz skrócić jego męki usypiając go, do sytuacji gdy masz psa i zabijasz go łopatą, bo Ci się znudził.
W pierwszym Twoim celem jest skrócenie męki zwierzęcia a skutkiem jego śmierć, w drugim przypadku celem jest bezpośrednio pies a skutkiem tym że pozbyłeś się zwierzaka który Ci się znudził.
  • Odpowiedz
@windows95: w sumie, to w tym przypadku nie chodziłoby o art. 18 KK, tylko o art. 152 §2 KK. Tu już można podciągnąć wiele. Można znaleźć interpretacje, że samo informowanie o takich przybytkach nie jest karalne, to jeśli zostanie skierowane bezpośrednio do ciężarnej, to już karalne może być jako nakłanianie. Trzeba ostrożnie.
  • Odpowiedz
Typiara i tak jest cienka, bo jak ktos jej zadaje konkretne pytania do blokuje ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
  • Odpowiedz
  • 1
@norivtoset Jeszcze inaczej: Broniąc się przed napaścią zabijasz napastnika ale nie zostajesz za to skazany, bo Twoim celem było bronienie swojego życia a skutkiem ubocznym śmierć tamtej osoby do sytuacji gdy zabijasz inną osobę, bo kierujesz się zemstą i ona jest Twoim celem. Proste?
Czy według Ciebie tu nie ma różnicy w celu i tego jaki jest skutek? Według mnie jest i ma to znaczenie przy aborcji. Jeśli są przesłanki medyczne
  • Odpowiedz
Kiedy ten typ w końcu znajdzie sobie drugą połówkę i będzie z nią odpowiednio długo, to zdarzy mu się moment, gdzie owej dziewczynie spóźni się okres z powodu stresu czy czegoś innego. Wtedy będzie srał po gaciach i jemu też przyda się wiedza o legalnej aborcji
  • Odpowiedz