Wpis z mikrobloga

#interactivebrokers #gielda #inwestowanie

Czy ktoś korzysta tutaj z IBKR? Jak robicie przelewy? Wczoraj zrobiłem przelew z PEKAO i kwota którą wysłałem doszła pomniejszona a dodatkowo jeszcze do tego inne 2 opłaty (około 100zł). Czy to jest coś co zrobiłem źle podczas przelewu czy tak to działa?
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@toobusyswimming: Ja korzystam z lynx (te same konta co ib) i po zlikwidowaniu polskiego konta w PLN wpłacam przelewem z revoluta. Przelew darmowy, przewalutowanie do 5k zł miesięcznie też (powyżej 5k spread 0,5% więc da się żyć). Jedyny minus to że środki docierają do ib tego samego dnia ale są zablokowane na 7 dni (podobno to jakiś specyficzny typ przelewu, tak twierdzi support).
  • Odpowiedz
@dopewizard: Robiłem dopozyt 1USD dzień wcześniej i 1 USD był na koncie a PEKAO wysłało przelicznik swój w ZŁ a dodatkowo te 2 opłaty (~100zł). Zakładałem zatem, że to co wysyłam jako depozyt w pełni trafi do brokera a PEKAO sobie coś tam naliczy za przelew zagraniczny. Niestety kwota została trochę zmniejszona i stąd pytanie.
  • Odpowiedz
@toobusyswimming: Po brexicie IBRK musiało przenieść część swoich operacji do innych regionów Europy (głównie Węgier), i część z umów bankami została zawieszona/zerwana. Przez to duża część userów z Polski musi składać depozyty do Niemiec (jeśli dobrze pamiętam to Chase).
Jeśli wysyłałeś/wysyłasz kasę do Niemiec to masz dwie opcje.
- Przelew walutowy w SWIFT: Możesz przesłać dowolną walutę, ale koszty bywają bardzo wysokie (Twój bank, bank odbiorcy i każdy bank po
  • Odpowiedz
@pico: @toobusyswimming: Revolut byłby całkiem spoko gdyby był bardziej reliable. Czasem po kilku transakcjach potrafią zablokować konto w celu weryfikacji. Czasem wymagają nawet dokumentów na potwierdzenie pochodzenia środków które przesyłasz. Chociaż mogło się coś zmienić od ostatniego czasu jak korzystałem z Revoluta...
  • Odpowiedz