Wpis z mikrobloga

Witajcie,

Macie do polecenia publikacje / materiały video, gdzie mógłbym zdobyć wiedzę teoretyczną dla siebie na temat tego, jak zachowywać się w górach i tym samym nie popełniać błędów wynikających właśnie z braku odpowiedniej wiedzy? Znane mi są takie kanały jak "Góry TV", "Akademia 8a", "Ale Lufa" lub "Polskie Himalaje", ale może jest tutaj ktoś, kto poleci coś innego (nie wykluczam publikacji pisanych)? Zależy mi na materiałach nie tylko dla wspinaczy, ale też turystów, którym góry są już znane.

Dzięki! Wiem, że nic nie zastąpi dobrego kursu w szkole, ale na razie chciałbym zdobyć trochę wiedzy teoretycznej dla siebie.
#gory #wspinaczka
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Ammon: Łukasz Supergan, Bartek Wnęk - Alpinizm, Daleko Jeszcze?, Z aparatem w plecaku, Spietzberg, nawet Gdzie Bądź miał kilka górskich odcinków, w tym jeden w współpracy z TOPR-em, gdzie mówił rzeczy o rzeczach ważnych, konsultowanych merytorycznie z ratownikami. Wiadomo, to nie są kanały przewodników/ratowników. Raczej ludzi obytych z górami, po prostu. Dlatego zalecam oglądać, wyciągać własne wnioski, traktować te wyrypy, jak swego rodzaju wyczulenie na pewne sytuacje i pole do
  • Odpowiedz
Polecam Ci serdecznie książkę "Góry. Wolność i przygoda". Jest tam mnóstwo pożytecznej wiedzy, zarówno trekkingowej jak i wspinaczkowej. Począwszy od tego jaki plecak i strój wybrać w góry po takie rzeczy, jak wykopanie jamy śnieżnej, jeśli musisz przetrwać noc zimą w górach
  • Odpowiedz
@Enzo_Molinari: Na obecną chwilę jest to klasyczny trekking, ale kiedyś jeżeli zdrowie pozwoli, to kurs wspinaczkowy również chciałbym zrobić, więc Twoje materiały są dla mnie wartościowe jak najbardziej i (z tego co zobaczyłem na szybko) wydane są w bardzo przystępnej formie. :) Dziękuję!
  • Odpowiedz