Wpis z mikrobloga

@lyczko na 5 placków 684g mąki 00, 444ml zimnej wody, 20.5g soli i 1.4g drożdży.
Wlałam wodę do naczynia, wyspałam sól, rozmieszałam do rozpuszczenia soli. Dodałam ok 10% mąki, rozmieszałam, dodałam drożdże i wsypałam resztę mąki.
Ugniatałam ciasto ok 40-50 minut, potem przełożyłam na blat, wyrobiłam, kulkę wsadziłam do miski z łyżką oliwy, nacierając też nią ciasto, przykryłam folią spożywczą. Zostawiłam do wyrośnięcia na 2h. Po tym czasie podzieliłam na mniejsze porcje,
@xadereq wyrabiałam robiąc taką "zakładkę": pobierałam ciasto spod spodu i zakładałam na wierzch; tym sposobem 40 minut zajęło mi aby ciasto nie kleiło się do rąk. Nie wiem czy to dobra technika