Wpis z mikrobloga

#gielda #inwestycje #excel #informatyka znacie jakieś fajne programy lub formuły do wyliczeń w excelu cen akcji i innych instrumentów finansowych tak by funkcjonalność była bardzo rozbudowana m. in bym podał kwotę inwestycji, stopę zwrotu która mnie interesuje, bym mógł wybrać jakie rynki mnie interesują, jakie akcje chce mieć w portfelu min/maks ilość itp. tak bym znał prowizje, podatek dochodowy itp. By program sam też budował portfel na podstawie danych historycznych i dawał prognozy na przyszłe lata uwzględniając poprawki, które bym chciał wprowadzić. W excelu próbowałem robić na podstawie formuł, ale póki co poległem na wzorze na wariancję stopy zwrotu Markowitza, a to dopiero początek. Musiałbym dodatkowo znaleźć jakiś serwis z którego musiałbym zaciągnąć odpowiednie dane z pomocą PowerQuery, obliczyć kowariancje, korelacje dla par, a do części wyliczania portfela musiałbym pewnie z solvera skorzystać, i później jeszcze stworzyć wiele wykresów itp. strona myfund chyba nie zawiera wszystkiego co chce, a do tego jest płatna
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@PrzywodcaFormacjiSow: próbowałem ze stooq, ale coś nie wychodzi, póki co ze względu na okres, muszę pewnie poćwiczyć z pobieraniem danych z wielu zakresów, różnych spólek a poza tym, to wiele rzeczy zostałby jeszcze do zrobienia w samych formułach i warunkach, fragmentatorach...
  • Odpowiedz