Wpis z mikrobloga

Dobijam swoje opony, więc pora pomyśleć co dalej.
Aktualnie jeżdżę na Schwalbe Smart Sam 40C, są spoko, ale to jest chyba dość terenowa opona, a ja jeżdżę głównie po asfalcie. W sensie bardziej taki road+ niż typowy gravel, ujeby głównie, bo trzeba ominąć krajówkę, albo gdzieś skrócić przez pole itd. + jazda szutrami po różnych Puszczach. Generalnie raczej bez szaleństw i wielkiego hardkoru chyba.

I szukam czegoś szybszego do tego typu jazdy.
Póki co mam na oku Schwalbe G-One AllRound 35C, Continental Contact Speed 35C i ostatnio u @AbaddonLincoln przuważyłem fajne Pirelli 32C, ale one są zauważalnie droższe + chyba Jan Piątkiewicz je kiedyś objeżdżał i ostatecznie zamienił na te Continentale.

Co byście polecali? Moje jedyne wymaganie to w zasadzie to, żeby były czarne xd
No i zdecydowanie wolałbym zapłacić 200 za komplet, a nie sztukę, choć jeśli warto przełknąć wydatek, to spoko, najwyżej będę częściej jeździć rowerem do pracy, będzie stonks względem paliwa :D

#rower
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kuraku: jeżdżę podobnie i moje kitowe Specialized Sawtooth 38c są świetne na takie rzeczy. Prawie 3k km i jeszcze nie łatałem. Tylko komplet to >350zł i szukam czegoś na zmianę już. Jak znajdziesz to zawołaj :D
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@kuraku: Schwalbe leci w oczach, dobra ale mało trwała opona. Zainteresuj się Panaracer GravelKing SS/SK (zależnie jak agresywny bieżnik chcesz), Vittoria Tereno Dry albo Maxxis Rambler.
Problemem jest dostępność. Nawet jak coś jest, to sporo droższe niż standardowo.
  • Odpowiedz
@kuraku: jeżeli może być szary (antracytowy) bok to mi się spoko ujeżdża Vittoria Terreno Dry. Jest też wersja Terreno Zero. Do 200zł komplet drutowych da się dostać na allegro, do zwijek tubeless trzeba by dorzucić kolejną stówkę.
  • Odpowiedz
@kuraku: od Szwalby zacząłem, dziurawiłem, ale ze 6k czy ileś pożyła. Ciasna, też się trza siłować. Tate teraz ma Conti tego, w 35C właśnie, za namową wuja, który zachwala mocno, ale mi się ten bieżnik nie podobuje, za srogi :D Pirelka jest jeszcze Cinturato Gravel, podobna do Szwalby.
Zerknij do tego na Vittorie - będę następną testował Terreno Zero, ale jest Dry z większym bieżnikiem.
Szwagier w Romecie ma Miszlę
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@kuraku: no właśnie ja trochę za contact speedami się rozglądałem i w sumie nie mogłem ich znaleźć w żadnym zaufanym źródle (mówię o wersji 35c, inne są). Ostatecznie poszedłem w g-one
  • Odpowiedz
@kuraku: Polecam Vittorie Terreno Zero Dry. Miałem G-One jako pierwszy montaż i po 4 kapciu zmieniłem na Vittorie (zamlekowane) i 5k bez awarii. Tylko te Vittorie wychodzą ok. 2-3mm większe niż wg. producenta 33c są jak 35c G-One.
  • Odpowiedz