Wpis z mikrobloga

Hej,
Chciałbym odnieść się do mojego wczorajszego wpisu na temat "awizomatu" Poczty Polskiej, który niespodziewanie otrzymał ponad 3700 plusów. KLIK

Wiele osób zarzuciło mi że to bait, a jeden z użytkowników @Tostownica napisał nawet że "Nie mam honoru!" (co? xD)
Zamieszczam więc filmik z dzisiejszego odbioru paczki w placówce Poczty Polskiej na ul Belgradzkiej 42 w Warszawie (tak, jest czynna w niedzielę) . Na filmiku nie ma nic ciekawego, może jedynie zabawny jest fakt, że Pani na poczcie wpisuje do zwykłego szkolnego zeszytu z nalepką "SMARTBOX" informacje, o tym ze odebrałem przesylke xD

Tak jak część użytkownikow podejrzewala - paczka okazala sie za duża - ciekawe więc, czy do "Smartboxa" można w takim razie zamówić np. pralkę albo zmywarkę ;) To i wiele innych pytań (np. czemu odbiorca nie jest informowany że w paczkomacie czeka awizo) ciśnie się na usta, lecz postanowiłem nie dręczyć nimi Pani z okienka, bo jest ona tylko tybikiem w Karuzeli którą kręcą różne Sasiny

w komentarzu oznaczam wszystkich którzy w poprzednim poscie napisali ze baituje lub mieli takie podejrzenia :)

#opdelivered #pocztapolska #inpost #kurier #kurierzy #przesylki #paczkomaty
l.....e - Hej,
Chciałbym odnieść się do mojego wczorajszego wpisu na temat "awizomat...
  • 69
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Ikarus_260: tak tylko najczęściej zamawiam taka drobnice że bez problemu zmieściła by się w skrzynce ( bez kombinowania bo jest grubości dosłownie listu) a i tak jest awizo
  • Odpowiedz
@lubiemeble: Byłem święcie przekonany, że to bait xD Ja staram się unikać poczty (celowo z małej) jak ognia. Nawet jakby jakaś usługa była za darmo to nie skorzystam ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@far_away: Jak nadasz nadgabarytową przesyłkę w paczkomacie? xD poczta polska to rak i już dawno powinna przestać istnieć, ale w tym kraju z kartonu nie ważne jak działa instytucja tego typu, ważne, że kilka znajomych królika może zarobić
  • Odpowiedz
@lubiemeble: niezależnie gdzie w Łodzi mieszkałam to ciągle miałam problem z awizo mimo bycia w domu. Kiedyś udało mi się trafić na listonosza jak szłam do sklepu i zapytałam go czy coś dla mnie ma. On na to że awizo xD Zapytałam czemu do cholery ma dla mnie awizo skoro właśnie przed nim stoję, typ odpowiedział że te paczki są ciężkie i się nie mieszczą do skrzynek, więc czekają na
  • Odpowiedz
@nathaliekill: Tak jak napisałem wyżej - listy nierejestrowane, które nie mieszczą się do skrzynki pocztowej są według prawa i regulaminu awizowane bez próby doręczenia. Usługa listowa służy do wysyłania korespondencji. To nie jest złośliwość listonosza, czy też jego wymysł.
  • Odpowiedz
@Ikarus_260: ale to była koperta o grubości kilku milimetrów i o powierzchni tradycyjnej koperty. Jakim cudem ma się to nie zmieścić do skrzynki? Zresztą zostawiał mi awizo niezależnie co to było. Często mama wysyłała mi jakieś dokumenty priorytetem, ja siedziałam w domu i nagle się okazywało, że czeka na mnie awizo ¯\_(ツ)_/¯ A raz to mi papiery doszły po miesiącu. Od tamtej pory wszystkie listy lecą paczkomatem.
  • Odpowiedz
a i tak jest awizo

@Drill ja z Chin to nawet awizo nie dostaję, dawniej ginęła jedna na pięć, teraz nic nie dochodzi, przez ostatnie pół roku mam chyba z 8 sporów na swoją korzyść przez niedostarczenie, ale więcej nie będę próbować tych bez trackingu.

@Lohengrin myślałem że tylko ja tak mam że jak mam iść na pocztę to muszę potem odchorować ( ͡º ͜ʖ͡º) Jakieś zwroty jak
  • Odpowiedz
@haosek: Mnie z awizo denerwuje, że nawet jak odstane to odbiór dopiero na drugi dzień... to jest patologia jak wiedzą, że paczki nie zabiera ze sobą bo za duża to na co im ekstra dzień żebym ja mógł tą paczkę odebrać
  • Odpowiedz
@puchtek: Rzeczywiście mój błąd w tym co napisałem.

Poczta niemiecka (Deutsche Post) to największy operator pocztowy w Europie.

W 1995 r. firma została przekształcona w spółkę akcyjną, a w 2000 r. miał miejsce

jej debiut giełdowy. Do sprzedaży wystawione zostało 29% akcji firmy. Sukcesywnie

państwo pozbywało się kolejnych akcji, pozostając od 2005 r. mniejszościowym udziałowcem spółki z pakietem >20,9% jej akcji (za pośrednictwem państwowego niemieckiego banku rozwoju – KfW Bankgruppe). Inwestorzy >instytucjonalni
  • Odpowiedz