Wpis z mikrobloga

Ciekawostka: Ethereum wbrew pozorom nie jest wyjątkowo wymagającym systemem.
Na obrazku załączam mój domowy węzeł geth oparty o Rasberry pi 4 8GB, dystrybucja Manjaro ARM, napęd SSD Samsung EVO 860 1TB. (Adapter SATA-USB oparty obowiazkowo na układzie ASMedia, inne mogą nie działać z USB 3.0)

Węzeł zajmuje 6,2GB RAM, 340GB przestrzeni SSD

Synchronizacja zajmuje ok 7 dni w trybie fast lub ~3 dni z (eksperymentalną) flagą --snapshot

#kryptowaluty #ethereum
A.....o - Ciekawostka: Ethereum wbrew pozorom nie jest wyjątkowo wymagającym systemem...

źródło: comment_16131320608wM3DCFMx3uLPI3ilHltxV.jpg

Pobierz
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Jak odpalasz na nodzie jakiś swój portfel to podczas synchro właśnie szuka tx dla niego. Nie możesz na już pełnym nodzie podpiąć inny portfel który był używany wcześniej. Musiałby znów robić synchro.

@cyberpunkbtc: nie ma żadnego podpinania portfela podczas synchronizacji xD pełny node ma wszystkie transakcje.
A light node ma tylko nagłówki niektórych ostatnich bloków i zajmuje kilkaset MB.

Tak i to można zrobić tylko z archiwalnym
  • Odpowiedz
nie ma żadnego podpinania portfela podczas synchronizacji xD pełny node ma wszystkie transakcje.

A light node ma tylko nagłówki niektórych ostatnich bloków i zajmuje kilkaset MB.

@megaloxantha: No to chyba się zgdzamy właśnie ze sobą! Nie wiem czy ty masz jakieś zaćmienie umysłu i zatracenie logiki. Przyznajesz ze nie można? W BTC można.... No mamy node już zsynchronizowany. Instalujemy sobie świerzy portfel i wklepujemy do niego sój stary seed, na którego adresach
  • Odpowiedz
Ten portfel uzyskuje informacje o tym od tego pełnego noda. U was nie można tego zrobić

@cyberpunkbtc: Ile razy trzeba ci napisać że można lol. Żaden portfel nie korzysta z dodatkowych możliwości nodów archiwalnych.

No i cały czas to podtrzymuję i udowadniam opisując to dlaczego go
  • Odpowiedz
mógłbym ewentualnie ustawić reverse port forwarding na mikro instancji na ec2, pomyślę.

Tylko jaką mam gwarancję że nie powiesz że mam naprawdę ukryty node archiwalny? Da się to sprawdzić wysyłając żądania których pełny node bez archiwum nie spełni, ale to bardziej skomplikowana sprawa. Jedyna prosta weryfikacja to jakbyś sam postawił noda

Robię właśnie nowy snapshot sync w wersji testowej geth, ściągnął wszystkie dane w ok. 5 godzin a teraz generuje z nich
megaloxantha - mógłbym ewentualnie ustawić reverse port forwarding na mikro instancji...

źródło: comment_1613454799fYzXfmw5SfqbOcVEVcfE6u.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@megaloxantha: ZNÓW TO SAMO. NIE BĘDĘ SIĘ BAWIŁ W TAKIE COŚ ŻAŁOSNY NIEUDACZNIKU. BYLE ZASPAMOWAĆ I ZNÓW N-----Ć BEŁKOTU. ZNÓW TO SAMO P-------Ć MIMO ŻE ZAORANE BYŁO.

BYLE TYLKO MOJA WYPOWIEDŹ NIE ZOSTAŁA OSTATNIA. NIE MOŻESZ NA TO POZWOLIĆ! BYLE ZEPCHNĄĆ JĄ DO ŚRDKA I ŻEBY MNIEJ LUDZI ZOBACZYŁO.

SŁUCHAJ TY PATOLOGICZNA JEDNOSTKO. KONIEC TEGO. W KÓŁKO TO SAMO. JAK ŻAŁOŚNIEJ SIĘ NIE DA. ILE BYM TEGO NIE CIĄGN ĄŁ, TO TY
  • Odpowiedz
mógłbym ewentualnie ustawić reverse port forwarding na mikro instancji na ec2, pomyślę.

@megaloxantha: Czyli jednak robimy test? Ok...
Nie mam pojęcia co tam robisz, co to znaczy i po co to jest. Mówię, u nas jest jeden rodzaj noda, bez żadnych bajerów. Prosty jak budowa cepa.

Tylko jaką mam gwarancję że nie powiesz że mam naprawdę ukryty node archiwalny? Da się to sprawdzić wysyłając żądania których pełny node bez archiwum nie
  • Odpowiedz