Witam, otóż wczoraj padł mi akumulator, po kablu odpaliłem i podjechałem pod garaż podpiąć prostownikiem ako, na wpół otwartej masce stał cała noc. Rano elegancko odpaliłem, drogi od domu do pracy (4km) dramat więc ciągłe lawirowanie na sprzęgle, do tego korek spowodowany ciężarówka, która nie mogła podjechać. Dojeżdżając na parking w pracy na jedynce na sprzęgle nagle wpadł mi pedał sprzęgła w podłogę, zero odbicia. Moglem go podnieść ale opadał. Zero odgłosów, auto dalej normalnie równo pracowało. Podpechneli mnie na miejsce, po paru h wezwałem lawetę do mechanika, żadnego wycieku spod auta ale pedał sprzęgła dalej w podłodze, totalnie luźny. Co to może być? Zapowietrzony układ? Wg laweciarza wysprzeglik na 99%. Druga sprawa, że auto mam 3 lata i nie wymieniałem płynu hamulcowego a jest to układ hydrauliczny. Pacjent to Ford C max 2.0 tdci 2003 136km. Jutro się dowiem ale proszę o jakieś rady, bo jak myślę, że poszedł dwumas i mam wydać 2500 to trochę mnie to przeraża.
@aarahon: Ogólnie można, ale zauważ, że masz tutaj 3 części - siłownik, dźwignia sprzęgła i łożysko oporowe. Przy wysprzęgliku hydraulicznym masz 1 część. Pewnie dlatego nie jest to obecnie stosowane - jak walnie łożysko oporowe, to i tak musisz zrzucać skrzynię.
@aarahon: Ogólnie można, ale zauważ, że masz tutaj 3 części - siłownik, dźwignia sprzęgła i łożysko oporowe. Przy wysprzęgliku hydraulicznym masz 1 część. Pewnie dlatego nie jest to obecnie stosowane - jak walnie łożysko oporowe, to i tak musisz zrzucać skrzynię.
@NyanNyan: @fuck_yeah: @trzaichlac69: pozwoliłem sobie zawołać:) Mieliscie rację Panowie, z wysprzeglika poszedł płyn hamulcowy, mechanik od razu radzil wymienić komplet
@Rozentuzjamowany: A uszczelniacz na wale? Jak już skrzynia będzie zdjęta? A uszczelniacze półosi w skrzyni ? A nowy olej do skrzyni biegów? A gdzie mycie silnika za 150zł?
Co to może być? Zapowietrzony układ? Wg laweciarza wysprzeglik na 99%. Druga sprawa, że auto mam 3 lata i nie wymieniałem płynu hamulcowego a jest to układ hydrauliczny.
Pacjent to Ford C max 2.0 tdci 2003 136km. Jutro się dowiem ale proszę o jakieś rady, bo jak myślę, że poszedł dwumas i mam wydać 2500 to trochę mnie to przeraża.
#auto #usterka #mechanikasamochodowa #ford
@NyanNyan: To pa na to - na grafice mamy wysprzęglik hydrauliczny montowany na skrzyni.
@NyanNyan: To się nazywa hydrauliczny wysprzęglik centralny. To na grafice to po prostu wysprzęglik hydrauliczny.
@NyanNyan: @fuck_yeah: @trzaichlac69: pozwoliłem sobie zawołać:) Mieliscie rację Panowie, z wysprzeglika poszedł płyn hamulcowy, mechanik od razu radzil wymienić komplet