Wpis z mikrobloga

Mirki. Kupiłem Iphone 7 od pewnej firmy na allegro. Telefon zakupiłem jako powystawowy. Od pewnego czasu zaczęły się problemy. Po konsultacji z ekspertem okazuje się, ze gniazdo ładowania oraz układ audio ic są uszkodzone. Data zakupu to 08.2019. Sprzedawca deklaruje 12 miesięczna gwarancje z tytułu rekojmi. W zapisach prawnych widziałem, ze można liczyć na 24 miesiące. Proszę o pomoc. Jest to droga naprawa, przewyższająca wartość telefonu. Czy mogę czegoś oczekiwać od sprzedawcy, czy ma prawo mnie spuścić ? #prawo #pytaniedoeksperta #apple #iphone
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Cobretti66: Nie kupiłeś telefonu powystawowego tylko refurba odnowionego na najtańszych chińskich częściach. Sprzedawca Cię oszukał i spróbuj w pierwszej kolejności oddać mu telefon, bo nawet jeśli go naprawią, to znowu na gównianych częściach.
  • Odpowiedz
@notedeagle: Wiem wiem , ze to Chińczyk. Po czasie się tego doszukałem na internecie. Telefon zakupiony w 08.2019, wiec dwa lata mijają 08.2021 ale sprzedawca w regulaminie na allegro daje 12 miesięcy gwarancji. Jak to się ma do prawda konsumenta z tytułu rekojmi przy zakupach przez internet na osobę prywatna ?
  • Odpowiedz
@Cobretti66: Na Twoim miejscu poprosiłbym serwis telefonów o opinie na temat tego, czy telefon jest na oryginalnych częściach, czy były jakieś wymieniane na nieoryginalne (100% bateria będzie chińska) i z taką opinią uderzyłbym do sprzedawcy z rękojmią z tytułu niezgodności towaru z umową, jeśli w aukcji w opisie akucji nie było informacji, że był naprawiany. Ale pewnie skończy się to w sądzie i stracisz więcej czasu i pieniędzy na to
  • Odpowiedz
@Cobretti66: wiesz co, w sumie to ważne jest to, czy przedmiot który kupiłeś od sprzedawcy był nowy czy używany. Nie wiem jak traktować powystawowy. Jak został wystawiony?

Art. 568. § 1. Sprzedawca odpowiada z tytułu rękojmi, jeżeli wada fizyczna zostanie stwierdzona przed upływem dwóch lat, a gdy chodzi o wady nieruchomości – przed upływem pięciu lat od dnia wydania rzeczy kupującemu. Jeżeli kupującym jest konsument a przedmiotem sprzedaży jest używana
  • Odpowiedz