Czyli jak rozumiem należy zlikwidować polskie nazwy poza granicami Polski?
@R187: Nie rozumiesz nadal. Na tym polega polityka międzynarodowa, że ścierają nie interesy różnych państw i należy dbać jedynie o swój. W interesie Litwy jest usuwanie polskich tablic i wynaradawianie mniejszości polskiej, a w naszym jej wzmacnianie.
Naruszany jest interes poprzez wzmacnianie niemieckiej mniejszości
@Vincenzo: Nic mnie nie boli. Po prostu uważam, że nie mamy interesu w tym, żeby wzmacniać mniejszości narodowe w naszym kraju zamiast dążyć do ich spolszczenia w kolejnych pokoleniach.
@Priya: trzech zaborców nie dało radę zgermanizować i zrusyfikować narodu przez 123 lata, ale jak usuniemy niemieckojęzyczne tablice z Opolszczyzny, to spolonizujemy mniejszość niemiecką, która mieszka tam praktycznie od zawsze. Tak, to ma sens.
@Vincenzo: Kompletnie nieporównywalne czasy. Spójrz co dzieje się z mniejszością polską na wschodzie to zobaczysz jak łatwo o proces wynaradawiania. I nie twierdzę, że usunięcie tych tablic spowoduje ich wynarodowienie. Napisałem, że wstawienie tych tablic umacnia przeciwny proces.
Wielojęzyczne nazwy miejscowości są obecne w każdym kraju Unii i bardzo dobrze że ciemnogrody takie jak Polska, Albania czy Bułgaria ostatnio biorą z nich przykład
https://twitter.com/JKowalski_posel/status/1357964331791622145
#bekazpisu #bekazprawakow #neuropa #4konserwy #kolej #pkp #jezykpolski #januszkowalski
Jakiż to interes narodu jest naruszany przez dwujęzyczną tablicę?
@R187: Nie rozumiesz nadal. Na tym polega polityka międzynarodowa, że ścierają nie interesy różnych państw i należy dbać jedynie o swój. W interesie Litwy jest usuwanie polskich tablic i wynaradawianie mniejszości polskiej, a w naszym jej wzmacnianie.
Naruszany jest interes poprzez wzmacnianie niemieckiej mniejszości
I nie twierdzę, że usunięcie tych tablic spowoduje ich wynarodowienie. Napisałem, że wstawienie tych tablic umacnia przeciwny proces.
@Priya: Nie, tak wygląda polityka międzynarodowa konserwatywnych cymbałów. Prawdziwa polityka międzynarodowa polega na pragmatyzmie i współpracy.
@windows95: Dbanie o własny interes nie wyklucza pragmatyzmu i współpracy
Wielojęzyczne nazwy miejscowości są obecne w każdym kraju Unii i bardzo dobrze że ciemnogrody takie jak Polska, Albania czy Bułgaria ostatnio biorą z nich przykład