Wpis z mikrobloga

@mateusz-zahorski
Cały proces tu:

https://youtu.be/xLeGOhSfaAw

1kg maki
650ml wody
30g soli
2g drożdży instant

20min na interwał do Termomixa albo innego urządzenia wyrabiającego ciasto.
Później ciasto do miski i pod przykryciem 2h. Po 2h daję je do lodówki na 12-16h - jeszcze bardziej wyrasta.
Przed przygotowaniem wyciągam z lodówki, robię kulkę, oblewam ją oliwą i znów do ciepłego miejsca na ok 1-2h żeby się ogrzała i znów ciut urosla. Wtedy już patelnia
@Czarny069 tylko górne grzanie, płyta jak najwyżej.

Uwaga, z kalkulatora może nie wyjść. Podobnie jeśli zastosujesz inne proporcje (np. dasz wszystkiego pół) - dziwne, ale tak jest, może nie zachodzi wtedy jakaś reakcja w cieście, nie wiem, próbowałem i klapa.

Ja daję tak:

1kg maki (babuni do pizzy typ 0.0)
650ml wody
30g soli
2g do 2,5g drożdży instant

20 min urabiania w Termomix ie, potem 2h do wyrastania pod szczelnym przykryciem
@Czarny069 jest jeszcze jedna rzecz, prawidłowe obchodzenie się z ciastem i formowanie pizzy tak, żeby nie naruszyć powietrza w rantach.

Może wygląda to na początku na skomplikowane, ale dwie-trzy próby i z pomocą tego filmiku pizza z piekarnika wychodzi właśnie taka:

https://youtu.be/G-jPoROGHGE

U mnie w pracy już w sumie 3 osoby robią pizze, na osiedlu kolejne dwie, to banalnie proste.
@Czarny069: jak zrobisz wedle przepisu, jak dałem wyżej i obejdziesz się z ciastem tak, jak tu:
https://youtu.be/G-jPoROGHGE, to gwarantuję, że wyjdą bąble aż miło.

Zauważyłem, że samo rozciąganie ciasta na kostkach rąk (tak, jak właśnie na filmiku) już powoduje, że zachodza jakieś procesy, że jeszcze na patelni wyłażą bąble.

PS. Ostanio kupiłem patelnię 32cm kamienną z alledrogo, teraz to już w ogóle i wymiary należyte i wygląd :)

PS1. Sekret, to