Wpis z mikrobloga

• 22
Znam się to akurat wam wytłumaczę :) W przypadku działu motoryzacja na allegro jest taki problem, że wiele części pasuje do wielu aut. Tutaj przykład Felg. Wiele osób szuka Felg wpisując frazę "felgi 18 VW Passat" za VW Passat podstawcie swój samochód. Skoro jedna felga pasuje do wielu aut a w tym przypadku wyszukiwarka odnajduje głównie po tytule aukcji (jest od niedawna sekcja w allegro "pasuje do" ale wyszukiwarka nie bierze jej
  • Odpowiedz
@jaca2: Ja doskonale wiem na jakiej zasadzie to działa, właśnie dlatego sprzedawcy tak to wystawiają, ale dla kupującego to jest dramat, bo nie szukam po tytule, ale wchodzę w kategorię i chce przeglądnąć aukcje spełniające moje sprecyzowane kryteria i wychodzi to gówno ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@baxiu90: ostatnio podnosiłem ten sam problem, chciałem znaleźć maglownicę i #!$%@?. Nic nie ma, poza ofertami regenerowanych, a nie mam gdzie auta zostawić po wyjęciu. Gdyby to jeszcze była moja, ale nie, wg sprzedającego pasuje #!$%@? do wszystkiego co wyszło spod Nissana w tamtym roczniku, dopiero po sprawdzeniu VIN na stronie z częściami mogłem dopasować odpowiednią ( ͡° ʖ̯ ͡°).
  • Odpowiedz
@jaca2 więc allegro powinno dać możliwość oznaczenia pasujących modeli w specyfikacji uzupełnianej przez sprzedającego. Potem tylko dopasować wyszukiwarkę, aby sprawdzała do jakiej marki pasują felgi i voila. Problem rozwiązany.
  • Odpowiedz
  • 1
@terr0r_dr0ne no na papierze wydaje się to proste, ale według allegro technicznie jest to trudne do zrealizowania i bardo wymagające dla silnika ich wyszukiwarki.
  • Odpowiedz
  • 4
@baxiu90 Spokojnie, allegro stopniowo sprowadza grupowanie - niedawno wymusili, że 10% ofert w najpopularniejszych kategoriach musi być przypisana do oferty katalogowej (z wcześniejszego 1%). Dodajemy tam, oczywiście zanim z Allegro nie zrobi porządku Amazon.
  • Odpowiedz