Aktywne Wpisy
![](https://wykop.pl/cdn/c3397992/jimmyF_p3Ee9nHJvn,q60.jpg)
jimmyF +5
Mam pytanko, czy te ziemniaki sa naszpikowane jakas chemia?
Sklad
Ziemniaki 93%, olej rzepakowy, tłuszcze roślinne nieutwardzone (rzepak), przyprawy (w tym papryka 0,34 %), czosnek, cebula), sól, hydrolizat białka roślinnego (kukurydza), ekstrakty przypraw, cukier.
Ale zastanawiam sie jak utrzymywana jest swiezosc tego przez msc bez chemii?
https://pl.openfoodfacts.org/product/5906395015344/ziemniaczki-ju%C5%BC-gotowe-z-papryk%C4%85-pri
#jedzenie #potrawy #biedronka #kuchnia #dieta
Sklad
Ziemniaki 93%, olej rzepakowy, tłuszcze roślinne nieutwardzone (rzepak), przyprawy (w tym papryka 0,34 %), czosnek, cebula), sól, hydrolizat białka roślinnego (kukurydza), ekstrakty przypraw, cukier.
Ale zastanawiam sie jak utrzymywana jest swiezosc tego przez msc bez chemii?
https://pl.openfoodfacts.org/product/5906395015344/ziemniaczki-ju%C5%BC-gotowe-z-papryk%C4%85-pri
#jedzenie #potrawy #biedronka #kuchnia #dieta
![](https://wykop.pl/cdn/c3201142/e801eb75a0e9e74a0b18923d3ac67d30039a69cf350589b144e7b20f3da1cf72,w150.jpg?author=jimmyF&auth=655b705e5e28646b90d9c587495c3978)
![](https://wykop.pl/cdn/c0834752/de500515ef114fbaa6f9de81a87eb24d39b527521ca3d2fbb8c73b726dfd8a0c,q60.jpg)
MioMiaMiu +164
W wieku 7 lat spędziłam ponad tydzień w dziecięcym szpitalu zakaźnym z podejrzeniem salmonelli. Położono mnie w jednoosobowym pokoju z niewielkim, podłużnym oknem umieszczonym tak wysoko sufitu, że nie miałam szansy dostrzec przez nie nic poza kawałkiem nieba. To był pierwszy raz kiedy zostałam sama na noc i do dzisiaj nie wiem czy mój brzuch bolał z powodu bakterii czy stresu. Możecie się śmiać ale kiedy masz kilka lat dni płyną nieubłaganie
Pierwszy raz robię i chętnie otrzymam jakieś rady (。◕‿‿◕。)
Jakieś rady jak mam piekarnik który dość mocno grzeje (zwykle piekę wszystko na kratce i podkładam papier do pieczenia od spodu bo jakbym kładł na blachę to ciasto od spodu by mi się przypalało)?
Jaką mąkę polecacie z tych dostępnych w biedronce / lidlu?
Mam jeszcze zakwas w proszku (picrel) - lepsze będzie z użyciem tego?
#bojowkapiekarska #chleb #gotowanie
Polecam zacząć od foremkowca jakiegoś, jeśli piekarnik mocno grzeje, warto przy pieczeniu zrobić pokrywkę z folii aluminiowej.
Jeśli kiedyś postanowisz formować bochenki, polecam piec w garnku żeliwnym lub naczyniu żaroodpornym - takie chleby wymagają wysokiej temperatury, ale i osłonięcia od grzałki.
https://breadcentric.com/i-want-to-start-chce-zaczac/
chciałem zrobić 700g mąka, 7g drożdży instant i szklanka wody i trochę soli. tylko nie mam naczynia żaroodpornego z pokrywką a w dwóch przepisach widziałem, właśnie z pokrywką.
Obczaj sobie ten https://breadcentric.com/2016/10/27/basic-kids-bread-podstawowy-chleb-dla-dzieci/,
Wyjdzie z foremki i bez.
Generalnie każdy chleb który upieczesz bez foremki, upieczesz i w foremce, ale nie na odwrót.
Pieczenie w foremce polecam dlatego, że przy całym uczeniu się pieczenia odchodzi Ci na starcie formowanie.