Wpis z mikrobloga

Cześć, podzieli się ktoś prostym i sprawdzonym przepisem na chleb?
Pierwszy raz robię i chętnie otrzymam jakieś rady ()

Jakieś rady jak mam piekarnik który dość mocno grzeje (zwykle piekę wszystko na kratce i podkładam papier do pieczenia od spodu bo jakbym kładł na blachę to ciasto od spodu by mi się przypalało)?

Jaką mąkę polecacie z tych dostępnych w biedronce / lidlu?

Mam jeszcze zakwas w proszku (picrel) - lepsze będzie z użyciem tego?
#bojowkapiekarska #chleb #gotowanie
Pobierz
źródło: comment_1612005233cpzXoqqlzRndM3Lft5nxph.jpg
  • 8
@Lewo: sprawdź na YT np. Tomek Lach. On pokazuje proste przepisy na początek - na drożdżach albo na zakwasie. Ja zrobiłem własny zakwas, nigdy nie używałem takie co na zdjęciu. Co do mąki to kupuje z allegro i właśnie widzę że na nich zakwas idzie lepiej niż na marketowych.
@Lewo: ten zakwas to dodatek aromatyzujący. W sensie martwy zakwas - wszystko naturalne, da trochę smaku, więc nie zaszkodzi. Taki chleb na drożdżach o smaku chleba na zakwasie.

Polecam zacząć od foremkowca jakiegoś, jeśli piekarnik mocno grzeje, warto przy pieczeniu zrobić pokrywkę z folii aluminiowej.
Jeśli kiedyś postanowisz formować bochenki, polecam piec w garnku żeliwnym lub naczyniu żaroodpornym - takie chleby wymagają wysokiej temperatury, ale i osłonięcia od grzałki.

https://breadcentric.com/i-want-to-start-chce-zaczac/
@Tryggvason: tzn wiesz, wydaje mi się że nie zaszkodzi, a chleb na drożdżach to też jest w deseczkę chleb, dlatego unikam negatywnych określeń na tego typu wynalazki, bo rzeczywiście nie jest to mieszanka syntetycznych aromatów czy co. Ot, dodatek smakowy.
@tptak: dzięki za rady. czy przepisy na ciasto do foremkowca się różnią?

chciałem zrobić 700g mąka, 7g drożdży instant i szklanka wody i trochę soli. tylko nie mam naczynia żaroodpornego z pokrywką a w dwóch przepisach widziałem, właśnie z pokrywką.
@tptak: Przetestowałem raz ten proszek z ciekawości i powiem szczerze, ze nie wniosło to żadnych dodatkowych aromatów ( ͡° ͜ʖ ͡°) To po prostu nabijanie ludzi w butelkę, zwłaszcza takich, którzy raczkują w pieczeniu chleba. Oczywiscie, ze chleb na drożdżach może być tez smaczny, ale już lepiej użyć drożdży niż czegoś takiego.
@Lewo: ja bym użył mniej drożdży, 7 gramów to sporo jednak. Osobiście wolę żeby chleb wyrastał nieco dłużej.

Obczaj sobie ten https://breadcentric.com/2016/10/27/basic-kids-bread-podstawowy-chleb-dla-dzieci/,
Wyjdzie z foremki i bez.
Generalnie każdy chleb który upieczesz bez foremki, upieczesz i w foremce, ale nie na odwrót.
Pieczenie w foremce polecam dlatego, że przy całym uczeniu się pieczenia odchodzi Ci na starcie formowanie.