Wpis z mikrobloga

sprzedawaj, bo jutro poleci na dół. Sprawdzone info, mam znajomych na giełdzie, którzy mówią, że media nie mówią całej prawdy

@bartton: No właśnie dzwonił do mnie kolega szwagra z USA i mówił, że gruba sprawa i da znać później.
  • Odpowiedz
@rzep: ekonomicznie, to jest przecież redystrybucja dóbr no nie? tzn wszyscy co to napompowali składają się na tych co to wypłacą? w ogóle to te akcje da się w tej chwili jeszcze sprzedawać?
  • Odpowiedz
  • 0
@rzep Wow, jestem w szoku i życzę samych takich wzrostów ( ͜͡ʖ ͡€) napisałem też pw, jakbyś miał chwilę to zobacz
  • Odpowiedz
O co tu w ogóle chodzi ze nagle tak wzrosło ? Tak o czy jakiś event czy hype na zagranicznych stronach ?

@calete: Short squeeze. Fundusze pożyczyły akcje i je sprzedały mając nadzieje, że ceny spadną i odkupią taniej i dzięki temu zarobią.

Problem w tym, że pożyczyli w ten sposób 140% akcji dostępnych na rynku (czyt. więcej niż można kupić). Ludzie to zauważyli, zaczęli kupować co zaczęło zmuszać te
  • Odpowiedz
Fundusze są stratne na tym blisko 10 miliardów, zagrali również shorty na spadek akcji co miało sens.

W skrócie:
Spółka, która zajmuje się wyłącznie sprzedażą stacjonarna gier
Covid i leci na pysk generuje same straty
Fundusze grają na spadki
  • Odpowiedz
@AnalnaRakieta: właśnie mieli ostatni kwartał zysku, spłacili długi i mieli o,5 miliarda na plus. A są też perspektywiczni, stworzyli plany na przyszłość w kierunki digitalizacji, mają jedną z ikon branży, która nakupiła za miliony dolców akcji, doczytaj
  • Odpowiedz