Wpis z mikrobloga

Cześć, dostałem kosztorys na dom który planuje wybudować. Strasznie ciężko mi ocenić czy cena legitna czy nie.

Projekt:
https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-szmaragdach-mb2922945355dc?gclid=EAIaIQobChMI8oDy_7a57gIVD9-yCh27AQEGEAQYASABEgIKAvD_BwE

Technologia: Prefabrykat keramzytowy (zlecony)

472 000 netto za stan deweloperski z podłogówka na piętrze i parterze, oknami 3 szybowymi( ale bez drzwi przesuwnych na parterze), 20cm styropianu grafitowego na elewacji, elektryką, wod-kan, rekuperacją i piecem gazowym kondensacyjnym

Po dodaniu ok. 15k brutto za przyłącza, 15k za ogrodzenie i ok. 120k za wykończenie budowa takiego domu kosztuje około

660 000tys brutto.

Czy ceny budowy tak mega szybko lecą w górę? Dostałem wycenę jeszcze od 2 innych firm i są bardzo zbliżone.
#budowadomu #budujzwykopem
  • 34
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

ok. 120k za wykończenie budowa takiego domu kosztuje około

@Gravi: Rozumiem, ze to tylko takie minimum do zamieszkania? Tzn. jedna lazienka, kuchnia, podlogi i podstawowe malowanko?
  • Odpowiedz
Czy ceny budowy tak mega szybko lecą w górę?

@Gravi: Niestety tak.

Swoją drogą dobrze to pokazuje wartość szacunkowych kosztów podawanych w projektach. 185 300 za stan surowy ;)
  • Odpowiedz
@Gravi: Ja się teraz buduje to dom około 110m2 (z kotłownią, bez garażu) wyszło mi póki co w kalkulacjach ok. 500 tys. z wykończeniem bez działki - tylew teorii. W praktyce fundament kosztował mnie 65 tys. zł, ściany nośne myślę, że zamkne się w 35 tys. To tak masz dla porównania, a buduje bez żadnego inwestora zastępczego.
  • Odpowiedz
@ATAT-2: 183k to są minimalne koszty przy systemie gospodarczym, a OP pisze o zleconym. Jak ktoś jest w stanie ogarnąć dużo zgodnie z zasadą "tu mam ciotkę, tam mam wuja" to taki dom wykończy poniżej 400k z palcem w dupie
  • Odpowiedz
@Pwado: Tak, trochę na gipsowaniu powinno się oszczędzać bo ściany przy prefabrykacie z keramzytu sa gładkie - pod zacierkę

@Niraya Pochwalisz się na priv projektem? Jakie województwo?
  • Odpowiedz
183k to są minimalne koszty przy systemie gospodarczym, a OP pisze o zleconym.

@MEKORRO: Nie, koszty w kosztorysach projektowych są bardzo zaniżane i pomijają wiele kwesti. Warto też dodać, że wyliczenia archonu są w cenach NETTO więc robi się już niemałą różnica.
  • Odpowiedz
@MEKORRO: niestety tego komfortu nie mam - zero znajomości w firmach budowlanych czy składach. Zależy mi na możliwie szybkim wybudowaniu się - stąd padło na prefabrykat i zlecony tryb budowy. Sam też na budowie się nie znam. Nie wiem ile ta "niezdarność" mnie będzie kosztować
  • Odpowiedz
@Gravi: Normalna cena dla kogoś z ulicy.
Ktoś z kontaktami, kto by po dzwonił tu i tam, sam dobierał każdy materiał i się targował może by zszedł do tych 450k.
  • Odpowiedz
@ATAT-2: @Gravi: @Pwado: tak zgadza się to są ceny netto, ale przecież tego nie ukrywają.
Tego, że ktoś nie zna się na budowlance, ani nie ma znajomych którzy w tym siedzą, nie nazwałbym niezaradnoscią, zwyczajnie będziesz musiał zapłacić więcej i tyle.
Mając wujka elektryka, kuzyna gipsiarza, kolegę murarza itp. można liczyć na ogromne zniżki na materiałach, a i robociznę zapłaci się mniej, chociaż wiadomo, że nikt
  • Odpowiedz
@MEKORRO: No dobra, jeszcze raz. Po pierwsze, netto jest poniekąd ukrywane ponieważ nie jest to od razu pokazane.

A po drugie, kilka klików dalej znajdziesz taką informację:

Stan surowy zamknięty obejmuje: ściany nośne, strop, schody, kominy, stolarkę zewnętrzną oraz konstrukcję i pokrycie dachu. Na tym etapie nie uwzględniono robót
  • Odpowiedz
20cm grafitu na elewacje, i już wiadomo, że robił ci to totalny debil, który żeruje na tym byś wyyebał na dom 600k a nie 400k

@DzonySiara: powiesz coś więcej czy tylko debil bo debil i tyle?
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@leesiuu: powiem tyle, że każdy centymetr grubości więcej niż 15 i to jeszcze w graficie jest nie zauważalny w stratności ciepła a koszty samego styropianu są dużo większe nie licząc robocizny bo firmy inaczej liczą za położenie 10, 15 czy 20 cm
  • Odpowiedz
@ATAT-2: z brakiem ścian działowych zgoda, ale pamiętajmy, że oni sprzedają szczegółowy kosztorys jako osobną usługę, więc można zrozumieć brak pewnych rzeczy w tym ogólnie dostępnym, poglądowym. Co do cen robocizny i materiałów, tak jak napisałem wyżej, jest bardzo duże pole do negocjacji, więc ciężko je co do grosza podać.
  • Odpowiedz
Mając wujka elektryka, kuzyna gipsiarza, kolegę murarza itp. można liczyć na ogromne zniżki na materiałach, a i robociznę zapłaci się mniej, chociaż wiadomo, że nikt za darmo pracował nie będzie.

@MEKORRO: Szansa zeby miec taka rodzine jest mniejsza niz 6 w lotto ( ͡° ͜ʖ ͡°) Juz bardziej prawdodpodobne jest miec bogatego ojca, ktory za to wszystko zaplaci.
  • Odpowiedz
@Gravi: U mnie dom podobnych rozmiarów w prothemu rówmnież komdygnacyjny wychodzi stan deweloperski 570k, w tym działka 5ar którą bym wycenił na około 100k. Czyli sam dom w stanie deweloperskim 470k BRUTTO. Niestety w tej cenie podłogówka tylko w kuchni i wiatrołapie, reszta na grzejnikach. Nie ma też w tym ogrodzenia itp.
  • Odpowiedz
powiem tyle, że każdy centymetr grubości więcej niż 15 i to jeszcze w graficie jest nie zauważalny w stratności ciepła a koszty samego styropianu są dużo większe

@DzonySiara: Przykłady z kalkulatora (termoorganika galaxy 0,33, ściana dwuwarstwowa z bloczka komórkowego 600):
10cm: U=0,2119
15cm: U=0,1604
  • Odpowiedz