Aktywne Wpisy
nevin +63
Dlaczego prawactwo ma problem z miastami 15 minutowymi? Nie potrafię sobie wyobrazić argumentacji, która by krytykowała taki pomysł. Przecież takie miasto to same zalety. O #!$%@? im chodzi?
#neuropa #bekazprawakow #bekazpodludzi #bekazkonfederacji #polityka #ekologia
#neuropa #bekazprawakow #bekazpodludzi #bekazkonfederacji #polityka #ekologia
AlexBrown +2
Czy może mi ktoś wyjaśnić, skąd bierze się krytyka polityki 500+ czy innego 800+?
Przecież pieniądze na dzieci w krajach cywilizowanych są normą. Natomiast w #tymkraju wmawia nam się, że te, tak naprawdę ochłapy (w porównaniu np. z Danią), to jakieś „rozdawnictwo” XD
W Polsce nie ma żadnego rozdawnictwa. To, co ludzie zaczęli dostawać, to tak naprawdę grosze.
Nie głosowałem na PiS, ale jedną z dobrych rzeczy, którą zrobił, jest to, że
Przecież pieniądze na dzieci w krajach cywilizowanych są normą. Natomiast w #tymkraju wmawia nam się, że te, tak naprawdę ochłapy (w porównaniu np. z Danią), to jakieś „rozdawnictwo” XD
W Polsce nie ma żadnego rozdawnictwa. To, co ludzie zaczęli dostawać, to tak naprawdę grosze.
Nie głosowałem na PiS, ale jedną z dobrych rzeczy, którą zrobił, jest to, że
Tytuł: Idiota
Autor: Fiodor Dostojewski
Gatunek: Literatura piękna
Ocena: ★★★★★★★★★☆
Rzeczywiście powieść cięższa niż Bracia Karamazow. Ogrom różnych wątków, postaci i relacji między nimi często mnie przytłaczał i się gubiłem, a rosyjskie podwójne imiona, nazwiska sprawy nie ułatwiały.
Jednak jestem pod ogromnym wrażeniem. Jak czytałem Kunderę, to podobało mi się, jak autor wskakiwał do głów różnych bohaterów i przedstawiał ich myśli. Dostojewski natomiast wskakuje do tych głów, rozgrzebuje i wyciąga z ich umysłów każdy szczegół. Bohaterowie i ich portrety psychologiczne są niesamowite.
W porównaniu z Karamazow podobało mi się tutaj mniej to, że tam fabuła była bardziej konkretna. W Idiocie mamy Myszkina, który przybywa do Rosji i wplątuje się w skomplikowane relacje między pozostałymi bohaterami. Ilość bohaterów, których bardzo dobrze poznajemy jest duża i aż nie jestem w stanie w skrócie tego opisać.
Myślę, że do Dostojewskiego trzeba mieć odpowiednie podejście, bo równie dobrze można zanudzić się na śmierć, jak również z fascynacją czytać wszystkie monologi, dialogi, przemyślenia i poruszane wątki.
Na pewno w przyszłości zabiorę się za ponowne przeczytanie jego książek, bo zdaję sobie sprawę, jak wiele zalet jego książek mi umyka.
#bookmeter #ksiazki #czytajzwykopem #dostojewski
Komentarz usunięty przez autora
Ja jestem świeżo po i jestem mega zawiedziony. Flaki z olejem, żadnego przekazu, akcja przez pierwsze 60% książki się czołga. I nie wiem czy jest zaczynać "Idiotę".
Generalnie pozytywnie bardzo się nastroiłem do ruskiej literatury po Mistrzu i Małgorzacie (naprawdę dobrze się