Aktywne Wpisy

frugASS +24
Się jara #pozar
źródło: temp_file7455365492381944842
Pobierz
korell +24
Mam 28 lat i od dłuższego czasu myślę o przebranżowieniu się do jakiegoś normalnego zawodu, mam już dość pracy z patusami. Od dziecka interesuje się komputerami, instalowałem gry z crackiem, zawsze lubiłem kombinować, pomagałem wszystkim ciotkom z komputerem. Gdy było trzeba to konfigurowałem routery, a w liceum wymiatałem z excela, później studia i praca w kołchozie. Oczywiście znam dobrze angielski i mam A2 z niemieckiego, od czego zacząć naukę, żeby znaleźć jakąś

Zabrałem się za pisanie testów do swojej aplikacji Django, ale kurcze idzie mi to jak po grudzie, mam wrażenie, że do końca nie wiem co powinienem testować... Mam książkę "TDD w praktyce" Harry'ego Percivala odnośnie testowania Django właśnie, ale kurcze albo ja głupi jestem albo ona jest strasznie dziwnie napisana...
Może jest gdzieś dostępna w necie ściągawka typu "dla url.py przetestuj to i to, dla modelu to i to, dla widoku itd..."
Staram się testować to jak program działa np. czy urls.py wywołuje poprawny widok dla danego adresu, czy możliwe jest stworzenie nowego obiektu dla danego modelu ale kurcze nadal jeszcze tego nie czuję czy robie to właściwie.
Ściągnąłem sobie nawet pakiet coverage do mierzenia stopnia pokrycia kodu testami, ale mam wrażenie że on nie do końca działa, bo zaznacza mi na zielono rzeczy których nie testowałem, zresztą nie wiem czy to dobry dodatek bo zamiast się skupiwać na przetestowaniu rzeczy ważnych zacząłem myśleć w kategoriach procentów pokrycia kodu...
Sorki, że chaotycznie napisane, ale jestem dosyć zagubiony jeżeli chodzi o testowanie, jak coś buduje i dodaje funkcjonalność to wiem czy działa, a z testami tak nie jest.
#django, #python, #testowanieoprogramowania
To raczej pytanie pod #programowanie
Powiedzmy, że masz funkcję "A". "A" w środku wywołuje funkcję "B", używa jakiejś zmiennej globalnej "C" i używa jakiś metod z klasy