Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
Mam pytanie do posiadaczy internetu domowego od T-Mobile bez limitu danych i z prędkością do 60Mbps, mających obecnie umowę na czas nieokreślony.

Czy u was prędkość przekracza ponad 20Mbps downloadu? U mnie właśnie jest maks 20 i nie idzie wyciągnąć więcej. Jeszcze na początku roku 2020 byłem w stanie wyciągnąć minimum 30, a czasem nawet 60 i to było w godzinach nocnych. Teraz w nocy idzie tyle samo ile w dzień i jest to gdzieś 20Mbps.
Rozumiem oczywiście, że przez pandemię sieć jest obciążona. Dlatego też pytam się, bo chciałbym wiedzieć czy T-Mobile z góry ograniczył każdemu prędkość do 20Mbps i nie ma sensu kupować choćby anteny, czy może prędkość może być wyższa, ale zawodzi infrastruktury i trzeba ją wspomóc?

I tak przy okazji czy ktoś poleci jakąś antenę do odbioru? Mieszkam w centrum Lublina, więc nie trzeba raczej nic takiego mega drogiego i specjalistycznego, żeby odbierało sygnał z połowy województwa. Patrzyłem na Allegro anteny, ale to były jakieś chińskie takie standardowe "patyki" i nie wiem czy one coś dają, ale może ktoś ma i może się wypowiedzieć, bo by się przydało info w tej kwestii.
Router to oczywiście Huawei B525s

Oczywiście wszelkie odpowiedzi w stylu "zmień na ludzki internet" nie wchodzą w grę, bo byli dzisiaj u mnie panowie technicy i uznali, że się nie da nic zrobić. Nawet kabla przeciągnąć się nie dało do mieszkania, bo peszel do niedrożny. Zostaje mi w takim wypadku tylko LTE albo czekanie na światłowód, który też mówili, że może się pojawić, ale to zależy od administracji, a ona jest głucha na wszystko.

#tmobile #internet #lte
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Account_executive: Pasma zmieniałem i niewiele to daje obecnie. Najlepiej działa na 2100 i takie pasmo ma też najlepszy zasięg. Kiedyś najlepiej działało na 1800+2600, mimo że miałem dwie-trzy kreski, bo wyciągało do 40Mbps przez cały dzień bez spadków, ale w tej chwili jest tragedia i jak dobije 10Mbps można świętować.
Wszystko pewnie przez to, bo zdemontowali blisko mnie BTS i teraz jest mniej nadajników. Ogólnie dzisiaj po południu udało się
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Dobo0: Jest taki program LTE Watch. Można w nim zmienić pasmo, ale nie wiem jak z agregacją, bo nie patrzyłem.
Program jak coś jest po niemiecku, ale można zmienić język na angielski.
  • Odpowiedz