Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
#elektryka #prawo #remontujzwykopem

tl;dr: administracja budynku odmawia mi zgody na zwiększenie mocy przyłączeniowej w mieszkaniu, pomimo że jestem gotów ponieść wszelkie wymagane koszty, czy mogę coś z tym zrobić?

Kilka miesięcy temu zaczęliśmy remont mieszkania w bloku z wielkiej płyty (duży blok, 200+ mieszkań), zachciało nam się indukcji, zmywarki i całej masy innych sprzętów, jakiś czas temu w budynku był remont całej instalacji, do każdego mieszkania jest doprowadzony przewód 5x6mm2, do tego duże kanały instalacyjne, tak że jak trzeba jeszcze coś zmienić to bez żadnego kucia. Wstępnie rozmawiałem wtedy telefonicznie z administracją i powiedziano mi, że nie powinno być raczej problemu ze zwiększeniem mocy. Rozmawiałem też z Innogy, tak samo powiedzieli, że nie ma problemu, grosze będzie mnie to kosztować, ale muszę mieć pisemną zgodę od zarządcy budynku. Wysłałem jakiś czas temu wniosek do administracji o 13 kW, elektryk który zrobił mi już całą instalację polecał nawet więcej (i też jak obejrzał instalację na korytarzu to mówił, że raczej problemu nie będzie), długo czekałem na odpowiedź, dzisiaj dzwonili do matki, która jest właścicielem mieszkania, jutro mają do mnie jeszcze zadzwonić, ale z tego co mi przekazała to nie wyrażają zgody i jest to chyba typowe "nie, bo nie", "w wieżowcach się nie da", ja jestem gotów ponieść jakieś większe koszty, ale i tak jedyne co mogę dostać to 6 kW. Matka powiedziała, że co to jest te 6 kW, żelazko, które ostatnio kupiła ma ponad 3000 W, a koleś do niej, że takich żelazek nie ma i kupiła jakieś niezgodne z przepisami. Czy coś mogę z tym dalej zrobić, gdzieś się odwoływać, sądzić z nimi?

#pytaniedoeksperta #wielkaplyta #wspolnotamieszkaniowa
  • 19
@Dzyszla: no ale mamy jeszcze współczynnik jednoczesności który należy odpowiednio skorygować. Przecież jak ktoś ma 5kW i robi sobie indukcję a żeby mieć 3f zamawia 13kW to nie znaczy że nagle potraja swoje zużycie energii i zapotrzebowanie na moc.

Takie zwiększanie mocy z 5 na 13kW żeby mieć 3f jest praktycznie wirtualne.
  • 0
@kodijak: obecnie mam 1 fazę, instalacja w budynku przy remoncie została właśnie przystosowana do 3 faz (przewód 5x6mm2 do każdego mieszkania, ale 2 żyły są obecnie nieużywane), w mieszkaniu elektryk też mi wszystko zrobił już z myślą o 3 fazach, dlatego nie rozumiem dlaczego robi się taki remont, za który zapłaciłem razem z innymi mieszkańcami i nie mogę mieć 3 faz. W budynku rodziców też był remont instalacji w podobnym czasie
@Templar to może wnioskuj o wymianę licznika na 3 fazowy skoro masz instalację.
Tak BTW to jakiej dokładnie zgody potrzebuje operator? Co ma się w niej zawierać?
  • 0
@kodijak: zarządca budynku, czyli administracja odpowiada za WLZ i przyłącze do budynku, muszą wyrazić zgodę na zmianę przyłącza i ewentualne przystosowanie WLZ według warunków, które przestawi elektrownia.

@Singularity00: działać, działa, ale ograniczona o połowę, tak że normalnie 2 palniki jednocześnie i to bez power boosta, a wszystkie 4 tylko z połową mocy, tak że lipa trochę. Poza tym jest jeszcze całą masą urządzeń i trzeba będzie się ze wszystkim ograniczać
  • 0
@Thunderball: Innogy daje 25A od 12,5 kW, elektryk zaleca 25A dla mojej instalacji, 20A to minimum, ale tyle podobno dają od 10 kW, a koleś z administracji oferuje 8 kW i mówi że będę miał te 20A, elektryk twierdzi że Innogy się nie zgodzi na takie zabezpieczenia przy takiej mocy i dadzą tylko 16A. A po co więcej, żeby się niczym nie przejmować, wiadomo że nie będę korzystał ze wszystkiego w
@Templar: Tak w temacie Ci powiem bo dziś złożyłem papiery o zwiększenie mocy. W Tauronie dla 25A zabezpieczenia jest przydzielane od 12.9kW do 16kW i zdeklarowane domyslnie zużycie na 2400kWh rocznie ( przy fakturze prognozowanej rozliczanej co 6 miesięcy). Hitem są terminy. Wydanie warunków czas oczekiwania 1 miesiąc. Cała procedura aktualnie 3 miesiące. W 3 tygodnie mi zrobili wpis do ksiąg wieczystych a na Tauron będę czekać kwartał :D