Ale ten #hibernate jest zagmatwany xD niby masz tylko 2 możliwości pobierania (lazy i eager) ale hola hola nie ma tak łatwo bo dla różnych typów relacji są inne domyślne, do tego zrobisz sobie lazy to Ci w-----e n+1, zrobisz eager z fetch to znowu produkt kartezjański, no to se wracasz do lazy i musisz sobie jakos rozbijać, do tego gurwa jeszcze zależy od fetchmode, od joinów, od tego czy używasz wbudowanego .find czy własnego zapytania to te dwa sposoby moga Ci pomóc lub zepsuć wszystko, potem jeszcze wbija entity graf i sobie robi wszystko jak tam chce ale w sumie to zależy jakiego użyjesz xd
@MrFisherman z tego co piszesz to i tak już niemało ogarnales. Jeżeli jesteś na etapie nauki, to już to olej i wskakuj na Spring Data, bo szkoda czasu.
@krasnoludkolo: @bbkon: nie no panowie tera to wymagają z tego co widać w ogloszeniach zawsze springa i hibernate, zresztą bede wiedział co tam pod spodem siedzi
@MrFisherman w ogłoszeniach piszą o hibernate, ale to co wymieniłeś wyżej to w zupełności wystarczy. Jest to więcej niż kiedykolwiek byłem pytany z hibernate.
@bbkon: o kurde xd tego sie nie spodziewałem, zostało w sumie jeszcze batchowanie, jpa criteria api, niestandardowe mapowania, transakcje, caching, locking no i polaczenie ze springiem i jesteśmy w domu ( ͡°͜ʖ͡°)
@bbkon: nie no kurs bardzo fajny i 8h łacznie wiec go dokończe a potem spring lece, polecasz coś sie jeszcze nauczyć pod pierwszą prace? Lub o co pytają przeważnie? Jak masz czas ofc
@MrFisherman: polecam https://howtodoinjava.com. Jest sekcja tutoriali jak i sekcja interview. Interview jest świetne i z bardzo wysoką skutecznością pokrywa zagadnienia poruszane na rozmowach rekrutacyjnych. Oczywiście bazuję na własnych doświadczeniach.
Z kursów ze Springa, to przerabiałem kiedyś kurs Chad Derby na Udemy, ma wysokie oceny. Pojedyncze Springowe zagadnienia fajnie opisuje Baeldung.
Z książek must read to Clean Code.
Nic mi nie pomogło tyle, co pisanie własnych projektów. M.in. napisałem prosty mikroblog
@bbkon: dzięki, ten kurs mam wykupiony już dawno to zaczne po hibernate, clean code też w domu mam ale nigdy jeszcze nie zacząłem go czytać xd bealdung kojarze i używam czasem, a ile lat temu się wbiłeś do it? Dzieki!
@bbkon: zawodowo to wyglada tak że miesiac temu zwolniłem się z poprzedniej pracy (niezwiazanej z programowaniem), żeby wiecej się uczyć ( ͡°͜ʖ͡°) i żeby sie dostac na jakiś staż, jestem jeszcze na studiach zaocznych, w poprzedniej pracy się zaoferowalem że napisze system do przenoszenia biura w ramach nauki (może nie najlepszy ale wygląda ladnie i działa ( ͡°͜ʖ͡°)),
Minie dużo czasu zanim sie w tym połapie xd
#java
A spring data propsik wiadomo ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Z kursów ze Springa, to przerabiałem kiedyś kurs Chad Derby na Udemy, ma wysokie oceny. Pojedyncze Springowe zagadnienia fajnie opisuje Baeldung.
Z książek must read to Clean Code.
Nic mi nie pomogło tyle, co pisanie własnych projektów. M.in. napisałem prosty mikroblog