https://www.wykop.pl/link/5891213/ceo-parlera-amazon-wylaczy-nam-wszystkie-serwery-o-polnocy/ AWS wyłączy serwery Parlerowi. Nie wiem jak wygląda ich infrastruktura, ale wyobraźcie sobie, że zgodnie ze współczesną filozofią DevOps firma korzysta z różnych usług AWS. Np. trzymają pliki w S3 albo korzystają z gotowej, przygotowanej pod HA bazy danych albo co gorzej są serverless w jakimś stopniu.
Teraz czeka ich migracja w miejsce, które najpewniej oferuje tylko serwery wirtualne lub bare metal.
To jest mega niebezpieczny precedens. Każdy biznes, który polega zbytnio na rozwiązaniach tego typu może zostać zabity z byle jakiego powodu. #programowanie
Jest to mega niebezpieczne i każdy CTO albo nawet software architect powinien to wziąć pod uwagę. Hejtowałem AWS kilka lat temu startując biznes i widać miałem rację, że się od tego ścierwa trzymamłem daleko.
@mathix: zauważyłem. Ale nie uważam że to jest problem zamknięty tylko w jednej branży. Jeśli coś oddziałuje na inne środowiska to przestaje automatycznie być wewnętrznym problemem
@mathix: Na AWS stoi niemal 1/5 największych usług na świecie (lub wykorzystuje element AWS). Jak powstawał Internet, to miało być to medium rozproszone, a teraz większość udziału ma kilka światowych koncernów.
@mathix: zabicie za byle jaki powód jest bardzo mało prawdopodobne. Natomiast wybieranie AWS na hostowanie nielegalnych i skrajnie kontrowersyjnych treści jest głupotą, wiadomo że Amazon nie będzie czegoś takiego tolerował.
@mathix: Filozofia DevOps obejmuje także takie rzeczy jak Disaster Recovery i ustalanie procesów migracji na inne chmury/hostingi właśnie w takich przypadkach. Chociaż tutaj zakładam ze GCP i Azure również prędzej czy później zrobiliby to co AWS patrząc od strony politycznej
@mathix: Praktycznie zawsze jest, dzięki czemu można skupić się na szybszym rozwoju swojego biznesu zamiast tracić czas na budowanie infrastruktury, która i tak nigdy nie będzie lepsza od tej oferowanej przez dostawców.
@ghostface: Przecież na Reddicie, Twitterze czy Facebooku też masz te wszystkie rzeczy, i też sobie nie radzą z ich moderacją, jednak nie są wywalane ze sklepów z aplikacjami czy hostingów.
@Minemaniak1: ale są usuwane. Dlaczego Parler był tak popularny wśród neonazistów? Bo tam te treści były akceptowane. Dlatego właśnie serwis dostał bana, bo akceptował takie treści i nie usuwał ich.
@ghostface: Ok, zakładam że jest tak jak mówisz, bo przed dzisiejszym dniem nie słyszałem nawet o tym serwisie, łap plusa. Zastanawiam się natomiast gdzie jest granica między akceptowaniem danych treści, a nieradzeniem sobie z usuwaniem. Na Facebooku też masz treści niezgodne z prawem, i często ich zgłaszanie jest niestety ignorowane - dostajesz informację, że post nie narusza standardów społeczności, mimo że to ewidentnie bzdura. Czy powodem są słabe algorytmy i
To tak jak Microsoft wykupił "Wunderlist" który był hostowany na AWS, i nie byli w stanie tego sensowny sposób przenieść na Azure, i wydali "nową" aplikację "To Do List"
AWS wyłączy serwery Parlerowi. Nie wiem jak wygląda ich infrastruktura, ale wyobraźcie sobie, że zgodnie ze współczesną filozofią DevOps firma korzysta z różnych usług AWS. Np. trzymają pliki w S3 albo korzystają z gotowej, przygotowanej pod HA bazy danych albo co gorzej są serverless w jakimś stopniu.
Teraz czeka ich migracja w miejsce, które najpewniej oferuje tylko serwery wirtualne lub bare metal.
To jest mega niebezpieczny precedens. Każdy biznes, który polega zbytnio na rozwiązaniach tego typu może zostać zabity z byle jakiego powodu.
#programowanie
Jest to mega niebezpieczne i każdy CTO albo nawet software architect powinien to wziąć pod uwagę. Hejtowałem AWS kilka lat temu startując biznes i widać miałem rację, że się od tego ścierwa trzymamłem daleko.
@mathix: Filozofia DevOps obejmuje także takie rzeczy jak Disaster Recovery i ustalanie procesów migracji na inne chmury/hostingi właśnie w takich przypadkach. Chociaż tutaj zakładam ze GCP i Azure również prędzej czy później zrobiliby to co AWS patrząc od strony politycznej
Niemniej w abstrahując od polityki, to mój post jest właśnie o tym. "Zastanów się 10x czy AWS jest bezpieczną opcją na twój biznes."
Praktycznie zawsze jest, dzięki czemu można skupić się na szybszym rozwoju swojego biznesu zamiast tracić czas na budowanie infrastruktury, która i tak nigdy nie będzie lepsza od tej oferowanej przez dostawców.
To tak jak Microsoft wykupił "Wunderlist" który był hostowany na AWS, i nie byli w stanie tego sensowny sposób przenieść na Azure, i wydali "nową" aplikację "To Do List"