Wpis z mikrobloga

1. wychodzi serial z przewodnim tematem szachów.
2. dzięki temu, szachy zyskują popularność.
3. dużo nowych osób zaczyna grać w szachy.
4. zawistni ludzie zaczynają gardzić nowymi graczami, którzy notabene się świetnie bawią przy grze. typowa zawiść.

Zdumiewa mnie mentalność niektórych ludzi(podejrzewam starszych graczy, ale też pewnie frustratów którzy po prostu nie znoszą gdy ktoś się z czegoś cieszy), którzy wręcz wyśmiewają nowych graczy, którzy na fali popularności serialu zaczęli grać w szachy. dość charakterystyczne myślenie dla osób o wąskich horyzontach myślowych jakby to było coś złego. trochę nie pojmuję w jakich kategoriach ludzie z 4 pkt. postrzegają te 3 poprzednie pkt jako coś złego, z czego można "fajnie" szydzić. ktoś mi wyjaśni ten fenomen xD?

#twitch #szachy #seriale #gambitkrolowej
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

4. zawistni ludzie zaczynają gardzić nowymi graczami, którzy notabene się świetnie się bawią przy grze. typowa zawiść.

@Castellano: ale tak jest wszędzie, zawsze znajdą się jednostki, którym będzie przeszkadzać, że ich niszowe hobby (dotyczy to gier, dotyczy to sportu i wielu innych dziedzin) zyskuje popularność
  • Odpowiedz
@Castellano: a ty się wczoraj urodziłeś? od zawsze elitarne(w ich mniemaniu) grona patrzyły z pogardą na próbujących wejść w ich krąg.
oczywiście ha tfu na nich, no ale cóż zrobisz, jak nic nie zrobisz...

• Odpowiedz
@Castellano: Ja się z czymś takim nie spotkałem, możesz podać przykład? Ale fakt, że niektórzy ludzie tak jak wspomniałeś są frustratami i po prostu lubią innym dogryźć nawet jeżeli dana osoba nie robi nic złego. Ot taka mentalność, ale ja bym się nimi nie przejmował, bo najwyraźniej mają problem z samym sobą. Ja tam się np. cieszę, że szachy zyskały ostatnio na popularności. Głowa do góry i gramy dalej
  • Odpowiedz
@Castellano: muszą być miliony takich sytuacji, skoro z żadną się nie spotkałem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Tak wiem, błąd poznawczy etc. Nie zmienia to faktu, że skala opisanego zjawiska jest przesadzona i cholera wie po co to rozdmuchiwać
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 4
@Castellano: Generalnie się zgadzam ale od zawsze na zawsze będę gardził chorągiewami. Umówmy się - za pół roku większość tych nowych zajmie się czymś innym, bo przestanie być to popularne. A tak to wygląda obecnie. Dlatego jak oglądam streamy i widzę, że ktoś w tle (między szukaniem gry w lolu/csgo/warzone etc.) odpala szachy to od razu w-------m z tego streama. Zwłaszcza jak przed serialem tego nie robił i wiem, że
  • Odpowiedz
@Castellano: wstyd się teraz przyznawać, ze sie grywa w szachy, bo jeszcze ktoś pomyśli, ze oglądasz netflixowe serialiki ( ͡° ʖ̯ ͡°)

Mam nadzieję, że ten trend minie i mainstreamowe barany znajdą sobie coś innego
  • Odpowiedz
@Mega_Smieszek: @Mega_Smieszek: troszkę nie rozumiem, bo dalej nie napisałeś dlaczego to jest twoim zdaniem złe, że ktoś na fali popularności serialu zaczął grać w szachy, a później mu się znudziło, co jest rzeczą normalną. i nie mają własnego zdania właściwie w czym? brzmisz trochę jak osoba z 4 punktu
  • Odpowiedz
  • 1
@Castellano: Nie chodzi mi tylko o szachy, o których sam nie mam pojęcia. Ale jednak patrząc na to z boku trochę drażni, że każdy teraz jest arcymistrzem xD Mam ziomeczka, który po seansie zaczął rozkminiać te obrony częstochowskie a ja tak kisnę, bo potrafi to w----ć w każdy moment rozmowy i się w to wczuwa. A znam go na tyle i wiem że za miesiąc będzie miał to w dupie
  • Odpowiedz
@Castellano: z jednej strony dobrze, że szachy zyskują popularność, ale z drugiej trochę straszne, że tak łatwo można zmanipulować ludzi kreując modę na coś, co raczej każdemu wydawało się nudne, tylko poprzez produkcję serialu z ładną pania. Libertariański paternalizm. xd
  • Odpowiedz
  • 3
@Castellano: kto wyśmiewa jakichkolwiek graczy? Xd przecież ci co zaczynają dopiero grać nie mają pojęcia o szachach i jak niby ci co umieją mieliby z nimi jakikolwiek kontakt? Xd przecież zanim ktoś kto zacznie grać na jakimś poziomie amatorskim z ludźmi to musi z parę lat grać. Tak się tylko wydaje, bo ktoś powiedział, że serial to g---o xd na pewno nikomu nie przeszkadzają nowi gracze, bo pewnie jakiś tam
  • Odpowiedz
@Castellano: ostatnio na Kanale Sportowym były dwa hejtparki z arcymistrzami szachowymi i wszyscy jednogłośnie mówią, że pewnie jakimś grzybom to przeszkadza, że elytarny sport przestaje być elytarny bo serial. Oni sami za to się cieszą, bo zgłaszają się sponsorzy, ludzie nie patrzą się na nich jak na debili gdy mówią, że zawodowo grają w szachy itd
  • Odpowiedz