Wpis z mikrobloga

Pomarańczowy (JA) ma zielone światło i wykonuje manewr zawracania, nie ma możliwości zawrócić na lewy pas więc zajmuje prawy pas (nie uwzględniając przystanku).

Niebieski ma czerwone światło z zieloną strzałką do skrętu w prawo i chce wjechać na ten sam pas co pomarańczowy. Zaczyna trąbić oburzony, że ktoś mu zajechał drogę.

Ominąłem jakieś zmiany przepisów czy ludzie nie rozumieją funkcji zielonej strzałki?

#motoryzacja #prawojazdy
Skipi1111 - Pomarańczowy (JA) ma zielone światło i wykonuje manewr zawracania, nie ma...

źródło: comment_1609941266WkZi5EQbMuYM2H1zwrTDcO.jpg

Pobierz

Kto ma pierwszeństwo

• niebieski 27.2% (50)
  • pomarańczowy 72.8% (134)

Oddanych głosów: 184

• 50
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Za tą zawrotkę na strzałce w lewo jest 8 pkt i 300 pln. W przypadku kolizji obydwaj kierowcy otrzymują mandaty: zawracając za nieprawidłowy manewr, skręcający na strzałce warunkowej za wymuszenie i kolizje.

@Zady_i_walety: a z czyjego OC będzie naprawa?
  • Odpowiedz
@Nieszkodnik: kurcze, przeczytałem raz jeszcze i op napisał że niebieski go strabil i op zastanawiał się dlaczego, ze może jakieś zmiany przepisów itp. Nie było kolizji, bo niebieski znał przepisy i nie wymusił, tylko strabil opa bo ten nie znał przepisów i zawrócił tam gdzie nie powinien. Nawiązywałem do zapytania opa.
  • Odpowiedz
No przeczytaj raz jeszcze pierwszy wpis opa i wróć się wytłumaczyć :)

@Zady_i_walety: chodzi ci o to?

wykonuje manewr zawracania, nie ma możliwości zawrócić na lewy pas więc zajmuje prawy pas

@Zady_i_walety: a to jest obowiązek zajmowania lewego pasa przy zawracaniu? Coś przespałem, nowe przepisy weszły?
  • Odpowiedz