Wpis z mikrobloga

Pomarańczowy (JA) ma zielone światło i wykonuje manewr zawracania, nie ma możliwości zawrócić na lewy pas więc zajmuje prawy pas (nie uwzględniając przystanku).

Niebieski ma czerwone światło z zieloną strzałką do skrętu w prawo i chce wjechać na ten sam pas co pomarańczowy. Zaczyna trąbić oburzony, że ktoś mu zajechał drogę.

Ominąłem jakieś zmiany przepisów czy ludzie nie rozumieją funkcji zielonej strzałki?

#motoryzacja #prawojazdy
Skipi1111 - Pomarańczowy (JA) ma zielone światło i wykonuje manewr zawracania, nie ma...

źródło: comment_1609941266WkZi5EQbMuYM2H1zwrTDcO.jpg

Pobierz

Kto ma pierwszeństwo

• niebieski 27.2% (50)
  • pomarańczowy 72.8% (134)

Oddanych głosów: 184

• 50
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Skipi1111: niebieski ma tylko strzałkę, więc warunkowo może skręcić w prawo, ustępując pierwszeństwa wszystkim, choćbyś leciał bokiem pod prąd, to on musi Ci ustąpić, Ty jesteś na drodze z pierwszeństwem.

Ma zielona strzałkę, ma dojechać do linki zatrzymania, czy krawędzi jezdni, stanąć, rozejrzeć się do około ustąpić pierwszeństwa i dopiero jechać.
  • Odpowiedz
@MTGrubas: wciąż bzdury, ja się opieram na przepisach ruchu drogowego, a nie na "idąc logiką". Strzałka warunkowa uprawnia cię do kontynuowania jazdy pod warunkiem że zatrzymasz się przed sygnalizatorem i nie utrudnisz ruchu innym jego uczestnikom. Jeżeli tego nie zrobisz popełniasz wykroczenie. Jeżeli ktoś inny jedzie, albo nawet idzie - stoisz. Bo to strzałka WARUNKOWA.
  • Odpowiedz
@MTGrubas: nieistotne. Jeżeli będzie kolizja i przyjedzie policja ten na strzałce dostanie mandat za strzałkę + spowodowanie kolizji. Ten drugi jeżeli nie mógł tam zawracać (co ty sobie tylko teraz jasnowidzisz) może ewentualnie dostanie mandat za to wykroczenie. Ale sprawcą kolizji dalej jest ten, który nie zastosował się do zielonej strzałki.
  • Odpowiedz
bo prawy zajmują osoby skręcające w prawo

@GeDox: Doprawdy? Czyli zielone światło zapala się jednocześnie jak na rysunku opa, dla pomarańczowego i niebieskiego? Tak?
Bzdura. Jeżeli ty zawracasz, to ci z lewej strony czekają, lub ewentualnie ustępują wszystkim, pierwszeństwa przy zielonej strzałce.
Możesz też powiedzieć to samo instruktorowi, to cię wyśmieje.
  • Odpowiedz
Z mojej strony jest zwykła sygnalizacja "S-1" i na takim mam prawo zawracać https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/fa/Sygnalizator_S-1.svg/37px-Sygnalizator_S-1.svg.png

Ze strony niebieskiego jest sygnalizacja z warunkiem "S-2" https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c2/Sygnalizator_S-2.svg/78px-Sygnalizator_S-2.svg.png

Wydaje mi się, że identyczna sytuacja była ostatnio w Jedź bezpiecznie na YT i pierwszeństwo miał niebieski.

Moim zdaniem jeżeli oboje już włączyliście się do ruchu i zrobiliście to w tym samym momencie to pierwszeństwo ma niebieski czytaj reguła prawej dłoni.
  • Odpowiedz
@Nie_znany: Istotne, bo jeśli było okrągłe to mogłeś zawrócić na legalu, jeśli było zielone z formie strzałki to łamałeś przepis samym pomysłem zawracania w tym miejscu. Doucz się zanim wydasz osąd czy istotne, czy nieistotne...
  • Odpowiedz
@Nie_znany: Za tą zawrotkę na strzałce w lewo jest 8 pkt i 300 pln. W przypadku kolizji obydwaj kierowcy otrzymują mandaty: zawracając za nieprawidłowy manewr, skręcający na strzałce warunkowej za wymuszenie i kolizje. I możemy się założyć, niedowiarki
  • Odpowiedz
@Nie_znany: Zgadza się, nie ma... ten na strzałce warunkowej nie ma prawa nawet pierdnąć tylko musi pokornie czekać aż wszyscy z dowolnego kierunku przejadą. Trąbienie niebieskiego mogło wynikać z tego, że znał konstrukcje skrzyżowania, wiedział, że op nie powinien tam zawracać i w niebieskim coś pękło, no i dygnął klaksonem.
  • Odpowiedz