Wpis z mikrobloga

Pomarańczowy (JA) ma zielone światło i wykonuje manewr zawracania, nie ma możliwości zawrócić na lewy pas więc zajmuje prawy pas (nie uwzględniając przystanku).

Niebieski ma czerwone światło z zieloną strzałką do skrętu w prawo i chce wjechać na ten sam pas co pomarańczowy. Zaczyna trąbić oburzony, że ktoś mu zajechał drogę.

Ominąłem jakieś zmiany przepisów czy ludzie nie rozumieją funkcji zielonej strzałki?

#motoryzacja #prawojazdy
Skipi1111 - Pomarańczowy (JA) ma zielone światło i wykonuje manewr zawracania, nie ma...

źródło: comment_1609941266WkZi5EQbMuYM2H1zwrTDcO.jpg

Pobierz

Kto ma pierwszeństwo

• niebieski 27.2% (50)
  • pomarańczowy 72.8% (134)

Oddanych głosów: 184

• 50
  • Odpowiedz
nie ma możliwości zawrócić na lewy pas więc zajmuje prawy pas (nie uwzględniając przystanku).

@Skipi1111: zawsze jest możliwość. Skręcając w ten sposób, musimy zająć lewy pas.
  • Odpowiedz
@MTGrubas: zielona strzałka ustępuje każdemu, bez zastanawiania się czy jadący ma takie światło czy owakie.

mała strzałka to kolizyjny skręt i nie mamy pierwszeństwa

@SpalaczBenzyny: tylko do tej małej strzałki jest jebitne czerwone światło
@GeDox: osoby skręcające w prawo mogą zająć również lewy pas. Dopóki nie ma lini ciągłej/ linii prowadzącej możesz zająć po skręcie dowolny pas
  • Odpowiedz
@Skipi1111: przecież strzałka to nie zielone światło tylko strzałka warunkowa. Widzę, że połowa ludzi tu nie zna podstawowych przepisów ( ͡° ͜ʖ ͡°)

I nie ważne, że pomarańczowy powinien zająć lewy pas. Zresztą niebieski może użyć też zatoczki do włączenia się do ruchu.
  • Odpowiedz
pytanie czy w tym miejscu miales światła z kierunkiem nawracania, bo jeśli nie to oboje macie rowne pierwszeństwo, ale miales go z prawej strony wiec powinieneś go przepuscic

@MTGrubas: bzdury niesamowite, jeszcze durne wykopki cię plusują
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Skipi1111: Wydaje mi się, że identyczna sytuacja była ostatnio w Jedź bezpiecznie na YT i pierwszeństwo miał niebieski.

Moim zdaniem jeżeli oboje już włączyliście się do ruchu i zrobiliście to w tym samym momencie to pierwszeństwo ma niebieski czytaj reguła prawej dłoni.
  • Odpowiedz