Wpis z mikrobloga

@dawid-kadaf: tylko zwróć uwagę że jak zmienią okres bilansowania energii z PV z roku na kwartał to interes może się przestać opłacać już tak bardzo.
Niemniej rozsądnie kosztowo zrobione jest i wygodne i tanie w użyciu.
  • Odpowiedz
@janusz-lece nie, tauron zaokrąglił to w dół, nie mogę znaleźć tego co mi tauron wyslal przy podpisaniu nowej umowy. Tam było 0,27 i 0,67. Dobrze pamiętam bo podwyzka byla w nowej umowie o 2gr na obu taryfach
  • Odpowiedz
@dawid-kadaf: mam PC PW i PV, wszystko działa, bilansuje się i jest ciepło, żadna magia. Pompa min 25, panele 4.5k za kWh, ile kupisz tyle będziesz miał ;p nawet kredyt na panele warto brać, bo zamiast nabijać kieszeń elektrowni, spłacasz kredyt.
  • Odpowiedz
@dawid-kadaf: robilem sam z ojcem. Polozylismy 20 KW paneli, co wynioslo nas jakies 30 tys. (wzielismy uzywki, listwy z ocynku, itd).
Zainstalowalem dwie pompy ciepla. Pierwsza 9KW kupilem za 800zl, druga 3.5KW kupilem za 500zl. Rury, gaz + narzedzia do montazu klimy to kolejne 1500zl.
Te pompy to po prosty zwykle uzywane klimy z olxa.

w sumie za 35tys zainstalowane jest 20KW + dwie pompy ciepla.
  • Odpowiedz
Te pompy to po prosty zwykle uzywane klimy z olxa.

@kacper-gorski-12: rozumiem że grzejesz normalnie klimatyzacją tak jak było zaprojektowane, nie przerabiałeś tego na grzanie wody, prawda?

Jak to działa w praktyce? Nie przeszkadza taki nadmuch z góry? Długo się nagrzewa pomieszczenie?

Mam na piętrze trzy pokoje gdzie latem jest gorąco a zimą jest zimno, myślałem żeby tam zamontować klimatyzację z możliwością grzania, tylko ogólnie sam nienawidzę nadmuchów, wiatraków itp.
  • Odpowiedz
@hitherto: klima jest w salonie na dole i wieje na sufit mieszkanie ma taki uklad, ze w srodku jest salon, schody i na scianach sa pokoje.
W salonie jest 25 stopni, po pokojach jest 20 stopni.

Te 20 stopni wydaje sie za male, ale do spania to jest idealna temperatura. W dzien tez jest ok, bo ciagle czlowiek przechodzi przez cieply korytarz, ktory ma 25 stopni :)

Oczywiscie halas moze niektorym przeszkadzac. My
  • Odpowiedz