Wpis z mikrobloga

Robię sobie mały warsztat w piwnicy i jest problem bo jest tam tylko jedno gniazdko. Jak to przeskoczyć? Można po prostu zmienić to gniazdko na podwójne i wszystko będzie hulać pełną mocą? Czy może kupić jakiś specjalny przedłużacz do warsztatu (jaki?). Główna maszyna w warsztacie to pilarka stołowa 1850w plus jakaś frezarka itp. Kolejny problem to to że jak włączam piłę to przez ułamek sekundy miga światło i raz na 30 włączeń wywala bezpiecznik. W domu jest stara instalacja z takimi wkręcanymi korkami z przyciskiem. W tej sytuacji wystarczy wymienić na mocniejszy? Dwa gniazdka by mnie uratowały bo do jednego bym podłączał ciężkie sprzęty a z drugiego by szedł zwykły przedłużacz na jakieś radio itp. Chyba że się mylę xD #elektryka #majsterkowanie #warsztat
  • 39
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Karol4722: 1) srednica przewodu i czy alu czy miedź 2) ile A mają bezpieczniki? Jak dołożysz drugie gniazdo na coś o niskim poborze prądu to nic złego nie powinno się stać
  • Odpowiedz
@Karol4722: Ale może na początek jakie jest zabezpieczenie tego obwodu? Jaki przekrój? Jaka długość obwodu? Jak IPZ pozwala to obwody warsztatowe/garażowe zabezpieczam wyłącznikami nadprądowymi z wyzwalaczem zwarciowym C. Spawarki, piły czy heblarki bez falownika spokojnie przekraczają prądy rozruchowe wyłączające wyłączniki B.
  • Odpowiedz
  • 0
@tmk1 średnica przewodu hmm z tego co pamiętam to może 1.5 - 2mm, przewody miedziane. Bezpiecznik 10A

@Niedobry zluzuj albo idź na elektrodę xD zadałem po prostu pytanie

@LRF1000W no soft startu brak
@PanKracy582 no to czyli gniazdko z większą ilość wejść mogę założyć pod warunkiem że będą
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@PanKracy582: Za duzo widzialem wypadkow zeby takie cos odpuszczac. Przez takich wlasnie jak Wy. Wiecznie slysze: Ale sie nic nie stalo. Uczycie sie dopiero bez reki, nogi. Albo jak trzymavie trupa kolegi z peknieta czaszka na rekach. I tez mi mowili 2 dni wczesniej: O co Ci chodzi? Nic sie nie stanie, wiemy co robimy. Gosciu, prosze Cie...
  • Odpowiedz
  • 0
możliwe, że masz 'czuły' typu A, zmieniasz na B i jest okej, albo jak masz B to na C

@PanKracy582: nie można ot tak sobie zmieniać charakterystyk zabezpieczeń, grozi to pożarem i brakiem zabezpieczenia przed porazeniem.
  • Odpowiedz
  • 1
@PanKracy582: ty nie wiesz na jaki temat się wypowiadasz. Bezpieczniki automatyczne jakie ma OP nie mają charakterystyk prądowo-czasowych jak eski. Są one oznaczane poprzez gL lub gG.

A to o czym ty piszesz jest nadal niebezpieczne. Doczytaj czym są charakterystyki prądowo-czasowe i co daje zmiana owej charakterystyki w wyłączniku nadpradowym. Takie rady aby sobie zmienić bez znajomości IPZ i stanu instalacji są wręcz niebezpieczne.
  • Odpowiedz