Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Pytanie do osób pracujących w audycie w #big4

Co trzeba umieć na asystenta? Bo nie wiem za co się wziąć, a póki co na studiach miałem pierdy pokroju mikro, makro, prawo, zarządzanie, ekonometria, IT i angielski.

Studiuje zaocznie rachunkowość i pracuje od 9msc we wsparciu audytu (pwc sdc), ale dla terytorium niemieckiego. I chciałbym
przejść do prawdziwego audytu.

Wydaję mi się, że startowanie od stażu to za nisko, ale czy asystent nie będzie za dużym szokiem? Zważając na fakt, iż pracuje na sprawozdaniach, ale niemieckich.

I zastanawiam się czy jest sens i szansa startować do audytu na 2 roku studiów?

Czy dam radę wyrobić ze studiami? Czy w sezonie będę pracował po 12-16h?

#audyt #pwc #korpo #korposwiat

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #5ff1b3a45625a1000ab53240
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: sokytsinolop
Doceń mój czas włożony w projekt i przekaż darowiznę
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@AnonimoweMirkoWyznania: obecnie? Nic :) Jak powiesz, że poza bilansem i rzis wiesz też co to rachunek przepływów pieniężnych, to będą Cię błagać żebyś przyjął ofertę. Na 2 roku nie ma raczej sensu, za dużo zajęć i w sezonie możesz się nie wyrobić, bo pracuje się minimum 10h dziennie.
  • Odpowiedz
@willix: Z ciekawości, gdzie się dobijać? Ostatnio miałem rozmowę na wsparcie audytu i generalnie dostałem odmowę bez żadnego wyjaśnienia, a już trzeci rok, ogarniam (mniej więcej, wiadomo, że nieco się zapomina) rzis, bilans, rpp, zrobiłem te ich zadania i też żadnych uwag nie mieli. Do tego audytu trzeba mieć ten słynny dynamizm, czy braki są w konkretnych firmach i akurat trafiłem na taką, co w ludziach przebiera?
  • Odpowiedz
@Ignacy_Patzer: braki są wszędzie. Możliwe, że zostawili Cię w bazie i jeszcze się odezwą. Ze wsparcia audytu nie zawsze jest tak łatwo przejść do samego audytu, a często pomimo iluś lat pracy we wsparciu lądujesz na najniższym stanowisku w audycie. Tak naprawdę obojętnej do której firmy big4 trafisz - koniec końców we wszystkich jest tak samo, bo jeżeli w którejś pod jakimś względem jest lepiej, to pod innym będzie gorzej...
  • Odpowiedz
@Ignacy_Patzer: jeżeli nie chcesz być w nieskończoność w księgowości, to lepszy audyt. Po audycie zewnętrznym możesz zawsze pójść do wewnętrznego, księgowości, controllingu, sprawozdawczości albo jakiegoś advisory.

@AnonimoweMirkoWyznania: nie zawsze będzie gówniane - zależy co będziesz robił, a na początku nie masz na to żadnego wpływu co akurat Ci przydzielą. Chodzi bardziej o wewnętrzne regulacje dotyczące takich przejść, które raczej mają zniechęcać do takich prób. Jeżeli faktycznie będziesz chciał
  • Odpowiedz