Wpis z mikrobloga

@Anjay: Każdy ma prawo do własnego zdania. Dla jednych coś jest dobre a dla innych wręcz przeciwnie. Z krytykami jest tak samo i wcale nie muszą się ze sobą zgadzać. Mają prawo do odmiennych zdań tylko fajnie jakby jeszcze potrafili podać argumenty stojące za taką a nie inną oceną.
  • Odpowiedz
@Anjay: Trzeba obejrzeć i ocenić samemu ¯_(ツ)_/¯ Zawsze gdy wybieram film do obejrzenia na podstawie ocen, to patrzę wyłącznie na oceny użytkowników. Oceny krytyków już wielokrotnie mnie zawwiodły.
  • Odpowiedz
@bajbuss: Też mam zamiar go dziś obejrzeć, a rzadko decyduję się na rodzime produkcje ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Kenneth66: Podobnie i u mnie, wrzuciłem tego ss'a bo mnie trochę rozbawiły tak skrajne 'recenzje' ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Każdy ma prawo do własnego zdania. Dla jednych coś jest dobre a dla innych wręcz przeciwnie. Z krytykami jest tak samo i wcale nie muszą się ze sobą zgadzać. Mają prawo do odmiennych zdań tylko fajnie jakby jeszcze potrafili podać argumenty stojące za taką a nie inną oceną.

@Kenneth66: każdy ma prawo. Problem w tym, że od krytyków powinno się czegoś wymagać jeżeli chodzi o ocenianie, inaczej nie ma się
  • Odpowiedz
Z ciekawości zobaczyłem te oceny na filmwebie, to nie jest żadne specjalnie wybrane zestawienie ocen, to są wszystkie oceny krytyków dla tego filmu z komentarzem "krytyka". Jak filmweb chce by te oceny traktować jak żart, to idzie im świetnie xD
  • Odpowiedz
Oceny krytyków już wielokrotnie mnie zawwiodły.

@Kenneth66: Z krytykami to polecam sobie znaleźć chociaż jednego takiego, z którym opiniami o filmach które już obejrzałeś się zgadzasz i później raczej rzadzko kiedy się zawiedziesz.
  • Odpowiedz
@Anjay:

Oczywiście, tylko tutaj mamy rozbieżność pomiędzy oceną 2- kto pozwolił na jego produkcje, a 9- arcydzieło kinematografii

I nie ma w tym totalnie nic dziwnego. Jest masa filmów, które polaryzują opinie tzw. krytyków. Dla jednego coś jest arcydziełem, dla kogoś innego totalną
  • Odpowiedz
I nie ma w tym totalnie nic dziwnego. Jest masa filmów, które polaryzują opinie tzw. krytyków. Dla jednego coś jest arcydziełem, dla kogoś innego totalną porażką.

@horizontal_vertical: problem w tym, że już ocena 4 oznacza, że film był rozczarowaniem. 2 oznacza dla mnie, że złe było prawie wszystko - gra aktorska, scenariusz, efekty, scenografia, ścieżka dźwiękowa - po prostu wszystkie składowe filmu. Szczególnie krytyk powinien zwrócić na to uwagę. Inaczej idziemy
  • Odpowiedz
@horizontal_vertical: Ale krytyk filmowy ma za zadanie obiektywnie ocenić film na podstawie wiedzy którą nabył o filmoznawstwie zwrócić uwagę na techniczne elementy filmu, jak to wszystko ze sobą współgra, ty piszesz jak o zwykłym widzu któremu coś się podoba a coś nie, oczywiście oceny się różnią bo jak napisałeś nie da się wyłączyć elementu subiektywnego ale jeżeli jest to w tak drastycznym stopniu to moim zdaniem gdzieś zaszła pomyłka
  • Odpowiedz
@HetmanPolnyKoronny:
Dlatego zapewne w przypadku większości filmów zdecydowana większość ocen będzie zawierała się w pewnym bliskim przedziale typu 5-7 albo 3-5 albo 7-9 itd.

Natomiast zawsze będą filmy, które będą polaryzować opinie i takiego bliskiego przedziału nie będzie. Tak samo jak samochody, domy, cokolwiek. Pewnie nawet kobiety.

to po co w ogóle przejmować się ocenami?

A kto twierdzi, że trzeba się przejmować? Ja się w ogóle nie przejmuje. Mam kilku,
  • Odpowiedz
@Anjay:

Ale krytyk filmowy ma za zadanie obiektywnie ocenić film

Ale nie może, bo nie ma czegoś takiego jak obiektywna ocena filmu. Może być obiektywny jedynie w stosunku do swojego gustu, wiedzy itd., ale nie w stosunku do jakichś nadrzędnych wytycznych

na podstawie wiedzy którą nabył
  • Odpowiedz
Natomiast zawsze będą filmy, które będą polaryzować opinie i takiego bliskiego przedziału nie będzie. Tak samo jak samochody, domy, cokolwiek. Pewnie nawet kobiety.

@horizontal_vertical: np jakie filmy aż tak spolaryzowały opinie? Jestem w stanie zrozumieć różnice w opiniach, tu nie zrozummy się źle, ale nie aż takie w stylu 2-3 i 8-9. Gdy jeden daje opinie 4 drugi 8, to już są dla mnie skrajne różnice w ocenie, to co
  • Odpowiedz
@HetmanPolnyKoronny:

np jakie filmy aż tak spolaryzowały opinie?

Widzisz, tylko jedna sprawa - weź pod uwagę, że to dopiero kilka pierwszych ocen na podstawie, których jest cała afera. Nawet patrząc teraz pojawiły się oceny 6, 4. Poczekajmy aż będzie 30 ocen krytyków i na tej podstawie. Ktoś zrobił screena gdy były 4 recenzje. Zobacz sobie chociażby "W lesie dziś nie zaśnie nikt" - masz oceny 2, ale też 8 i
  • Odpowiedz