Wpis z mikrobloga

• 12
610 + 1 = 611

Tytuł: Modyfikowany węgiel
Autor: Richard Morgan
Gatunek: fantastyka science fiction
Ocena: ★★★★★★★

Ciekawa pozycja, która miejscami zawodzi.
Świat przyszłości, w którym osobowość człowieka jest zamknięta w "stosie korowym" przez co nawet po śmierci ciała istnieje możliwość upowłokowienia się w innym. Wątek niewątpliwie interesujący, jednak zrealizowany odrobinę nielogicznie i zbyt powierzchownie biorąc pod uwagę jakie konsekwencje powinno to powodować. Autor czasami kusi się o różne dewiacje, odrealnienie oraz konsekwencje wyrwania z własnego ciała jednak to za mało jak na tak mocny wątek, który powinien być wiodącym. Mimo wszystko pomysł odróżnia zdecydowanie tę książkę od innych tego typu.

Główny bohater Takeshi Kovacs członek elitarnego korpusu Emisariuszy siejącego postrach na wszystkich skolonizowanych światach :) Zmęczony, znudzony życiem bez swojego miejsca w świecie, trochę hipokryta pod względem tego jak by chciał postępować, a jak w rzeczywistości postępuje. Powiedziałbym, że standardowa postać w tym gatunku. Nie tyle rozczarowuje mnie sam bohater co korpus Emisariuszy.

Sama fabuła w gruncie rzeczy jest kryminałem, w którym Takeshi Kovacs prowadzi śledztwo w sprawie "morderstwa", po drodze przedzierając się przez bagno miejskiego półświatka. Historia prowadząc za bardzo zbacza w poboczne wątki, żeby nagle powiązać części opowieści lub postacie z głównym wątkiem, niestety momentami wychodzi to dość sztucznie. Zbyt często kolejne elementy układanki spadają pod nogi głównego bohatera, który jako elitarny Emisariusz powinien ku naszej uciesze korzystać ze swoich niesamowitych zdolności, którymi to grono się podobno szczyci.

Książka z ciekawym pomysłem i światem, której brakuje ambicji, wyrazistości i głębi jak na wątki, które próbuje poruszać.

Wpis dodano za pomocą strony: https://bookmeter.ct8.pl

#bookmeter #modyfikowanywegiel #fantasy #fantastyka #sciencefiction #richardmorgan
Akatrosh - 610 + 1 = 611

Tytuł: Modyfikowany węgiel
Autor: Richard Morgan
Gatunek: f...

źródło: comment_1608957541UPaYB1aJ6o5G2EjY6LRDDL.jpg

Pobierz
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach