Aktywne Wpisy
KrolJulian +10
Juz nie mam siły. Planuje kupić samochód, ale dosłownie każdy jest odradzany xD
Kryteria mam raczej niewygórowane: kombi w automacie z dobrym stosunkiem osiągów do spalania i rozsądne w kosztach utrzymania. Budżet do ~0,001 sasina (70k). I tak według speców internetowych:
- Insignia B? Wadliwe!
- Kia Ceed? Słaba jakość wykonania (KęKę)
- Hyundai i30/40? Toż to Kia Ceed!
- Ford Focus? PowerShift, kijem nawet nie ruszaj!
- Toyota Auris? Gnije!
Niestety
Kryteria mam raczej niewygórowane: kombi w automacie z dobrym stosunkiem osiągów do spalania i rozsądne w kosztach utrzymania. Budżet do ~0,001 sasina (70k). I tak według speców internetowych:
- Insignia B? Wadliwe!
- Kia Ceed? Słaba jakość wykonania (KęKę)
- Hyundai i30/40? Toż to Kia Ceed!
- Ford Focus? PowerShift, kijem nawet nie ruszaj!
- Toyota Auris? Gnije!
Niestety
✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Co robić z hajsem? Razem z żoną zarabiamy 40 tys miesięcznie netto po podatkach (wspólnie, ale po równo). Część kasy inwestuje na giełdzie na naszych kontach IKE i IKZE i na amerykańskiej giełdzie za dolary. Mamy zdywersyfikowany majątek w złocie, ETH oraz różnych walutach. Chodzi to że mamy nadwyżki kasy które możemy przeznaczyć na głupoty.
W co byście zainwestowali hajs?
Nie pytam w co byście zainwestowali hajs żeby go
Co robić z hajsem? Razem z żoną zarabiamy 40 tys miesięcznie netto po podatkach (wspólnie, ale po równo). Część kasy inwestuje na giełdzie na naszych kontach IKE i IKZE i na amerykańskiej giełdzie za dolary. Mamy zdywersyfikowany majątek w złocie, ETH oraz różnych walutach. Chodzi to że mamy nadwyżki kasy które możemy przeznaczyć na głupoty.
W co byście zainwestowali hajs?
Nie pytam w co byście zainwestowali hajs żeby go
#programista15k #zarobki #pracbaza
Ja zarabiam tak 16 i jeżdżę autem za 14 500.
Za 10 można samemu żyć spoko, na wszystko starczy. Polamiesz z różową łóżko to allegro i od ręki zamawiasz nowe. Nie zastanawiasz się za co pojechać gdzieś na weekend tylko dokąd.
Gorzej
Za to często kupują nowe auto niskiego segmentu które głównie stoi na parkingu bo nim nie jeżdżą ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@pawlakwypok poza tym nie da się jednoznacznie powiedzieć jakie zarobki na to wystarcza, bo zmiennych jest kilkadziesiąt różnych... znam rodzine, gdzie oboje najniższą zarabiają i dom wybudowali bez kredytu :D
A pytanie było ile na życie żeby się nie martwić. Czyli jak Ci się pralka #!$%@? to wsiadasz w auto i jedziesz po nowa i nie bierzesz na raty
Chodzi o to żeby wydatek 5k nie sprawiał że zaczynasz myśleć czy się najeść czy zapłacić rachunki
I myślisz, że każdy chce chodzić do drogich restauracji? Są ludzie, którzy nie mają po prostu takich potrzeb. Czasem te tańsze knajpy (tajskie lub meksykańskie) bardziej trafiają w gusta. Cóż, pokolenie burgerowców i kebabowców to nawyk z uczelni i żarcia podczas pijackich eskapad z kumplami ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Kino to nie jest drogi wydatek, sport to najczęściej karta multi sport z pracy.
Za
Ludzie spłacają kredyty na 300-400k zarabiając z 3500k na głowę (oczywiście jak nie mają dziecka). Licz, że rata+czynsz na 2 os to ok 1200 zł. I wtedy 2300 na głowę im zostaje na życie, czyl ijedzenie+paliwo+rozrywka. To chyba nie ma tragedii.
5k odłożyć z 10 mi też się udawało, ale to nie są pieniądze za które zbudujesz dom w dobrym miejscu
@Sok_Mandarynkowy: jakbym zarabiał 2300 to paliwa bym oglądal w cysternach jak w korku stoją.
Samo jedzenie to jest 800-1000 zl chyba że jesteś wege to mniej.
A gdzie ubranie? Sprzęty? Prędzej czy później trzeba coś kupić co się zepsuło.
Wiadomo, że im więcej zarabiasz, tym więcej wydajesz. Jak masz 15k na łapę, to po ok
No jedzenie 800-1000 zł to jest nawet nie taki bogacki przedział, ja jeszcze studiuję i mam pierwszą pracę związaną z kierunkiem i jestem w stanie poświęcić podobną (no ciut niższą) kwotę na żarcie.
Sprzęty? Zależy co rozumiesz przez sprzęty. Ja mam telefon od 1,5 roku tem sam, pleja od roku, laptopa od roku i tak w sumie myślę,
Ubrania kupuje tylko na sezonowych wyprzedażach. Jak są znoszone to je oddaje / wyrzucam. W sumie to Reserved here. Polowki po 25 zl ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jeżeli nie chcesz wyglądać jak kapeć w znoszonych butach to też na wyprzedażach dobre buty od 200 w górę. A dobrze jest mieć kilka par na każdą pore roku żeby mieć jak