Mam możliwość zaczepienia się jako pierwsza grupa dopuszczona do szczepień. Szczepić się czy nie? Ewentualnie poproszę jakieś linki, aby się dokształcić w tym temacie #koronawirus #szczepienia
@DanteTooMayCry: Wysłało się przedwcześnie. Myślisz ze pfizer płaci lekarzom za pisanie na wykopie? Chciałem napisać ze jesteś pewnie z tych co wierzą że za wpisanie covid w kartę zgonu bill gates przelewa mi 2500zl na revoluta
@hurin: jeszcze kwestia, że państwa wzięły na siebie część ryzyka tj. gwarancję zakupu pierwszych partii, nawet jeśli byłaby niezdatna do użytku i trzeba byłoby zutylizować, oraz ewentualne ryzyko odszkodowań przy powikłaniach (mniej istotne raczej i chyba nie u nas?). Jednak straty generowane przez lock-downy są bezprecedensowe, stąd sensowność takiego nadzwyczajnego trybu. No i sama technologia jest względnie bezpieczna, więc to po prostu była wyłącznie sprawa osiągnięcia odpowiedniego poziomu skuteczności? Ludzie
@settembrini777: Podsumowując, przeszły badania które wykluczyły obecność poważnych skutków ubocznych bezpośrednio po i kilka miesięcy po zaszczepieniu. Czy dają jakieś powikłania odległe będzie wiadomo za 5 lat. Porównując do innych szczepionek, raczej nie należy się spodziewać że będą miały jakieś odległe negatywne skutki uboczne. Oczywiście dla każdego jest to sprawa indywidualna czy chce się zaszczepić czy nie. OP pytał o zdanie wiec swoje wyraziłem. @DanteTooMayCry: Oj nie trafiłeś,
@PodniebnyMurzyn Pytanie o to na wykopie to nie jest dobry pomysł bo to ostatnio foliarski ściek który coś zasłyszy i na tej podstawie buduje narrację, są tu ludzie którzy myślą na zasadzie, PiS jest zły i robi złe obostrzenia = epidemii nie ma.
@HansLanda88: Ludzie łykają tonami suplementy diety na podstawie filmów z YouTube i to im nie przeszkadza. Tak samo na podstawie filmów z YouTube wietrzą światowe spiski. Moim zdaniem przechorowanie covid daje większe ryzyko powikłań niż zaszczepienie, przynajmniej w świetle moich własnych doświadczeń i przeczytanych przeze mnie doniesień naukowych.
@KryptonZ: Przede wszystkim jednak jest to uwarunkowanie indywidualnie. Dlatego mówię że dalej czekam na sensowne badania które to podsumują. Różnie ludzie reagują tez na szczepionki i różną ilość przeciecial wytwarzają. Są tacy co się zaszczepią na HBV standardowo i mają przeciwciała całe życie, a inni musza się doszczepiać co jakiś czas. To nie jest sprawa zerojedynkowa i moje podejście do szczepienia na COVID tez nie jest zerojedynkowe.
ale nie powinny być one inne niż dostępnych szczepionek na grupę, meningokoki czy inne rotawirusy
To jak to jest z tymi szczepionkami na ah1n1, po której ludzie cierpią na problemy ze snem? Ona była jakaś inna czy jak? Przy niej to skutki uboczne wyszły po latach.
Wytłumacz w jakim mechanizmie ta szczepionka ma mi coś zrobić.
"Mi" czyli należałoby najpierw zbadać predyspozycje genetyczne ale - co nie powinno być niespodzianką, tego się nie robi. Testy dokonywane były tylko na młodych zdrowych bez nawet historii chorób
Wytłumacz w jakim mechanizmie ta szczepionka ma mi coś zrobić.
Prof. zw. dr hab. Roman Zieliński biolog, genetyk, 40-lat doświadczenia zawodowego, który zarówno doktorat jak i habilitacje zrobił z genetyki, wyraża kilka dość konkretnych obaw odnośnie szczepionki: "Przypomnijmy, że do otrzymywania GMO wykorzystuje się konstrukt DNA z obcym genem, który wprowadza się do komórek roślin lub zwierząt. Od tego momentu konstrukt ten żyje własnym życiem, na co eksperymentator nie ma już wpływu.
@PodniebnyMurzyn: szczep póki masz możliwość, zwłaszcza jak jesteś w grupie bez chorób i w wieku poniżej 50 lat, bo normalnie doczekasz się jej może w 2022 - ja się zaszczepiłem 3 dni temu i nic mi nie jest, paradoksalnie bardziej mnie ramię bolało po grypowej i miałem lekki ból głowy
Szczepić się czy nie?
Ewentualnie poproszę jakieś linki, aby się dokształcić w tym temacie
#koronawirus #szczepienia
@hurin: No właśnie profesor Lamża pokazuje na swoim kanale YT materiały samego Pfizera i pomimo maksymalnego skrócenia, nie są zakończone.
Pożytecznym idiotom nie trzeba płacić. Sami robią co trzeba.
@hurin: Więc podsumujmy, badań klinicznych nie przeszły:D Są w trakcie, chociaż to już bez różnicy, bo robimy większą próbę na ludziach:)
@DanteTooMayCry: Oj nie trafiłeś,
Szczepionką za którą odpowiedzialności nie chcą wziąć państwa które ją dopuszczają do użytku oraz producent
Co może się stać xD
To jak to jest z tymi szczepionkami na ah1n1, po której ludzie cierpią na problemy ze snem? Ona była jakaś inna czy jak? Przy niej to skutki uboczne wyszły po latach.
"Mi" czyli należałoby najpierw zbadać predyspozycje genetyczne ale - co nie powinno być niespodzianką, tego się nie robi. Testy dokonywane były tylko na młodych zdrowych bez nawet historii chorób
Prof. zw. dr hab. Roman Zieliński biolog, genetyk, 40-lat doświadczenia zawodowego, który zarówno doktorat jak i habilitacje zrobił z genetyki, wyraża kilka dość konkretnych obaw odnośnie szczepionki:
"Przypomnijmy, że do otrzymywania GMO wykorzystuje się konstrukt DNA z obcym genem, który wprowadza się do komórek roślin lub zwierząt. Od tego momentu konstrukt ten żyje własnym życiem, na co eksperymentator nie ma już wpływu.